Foto: MApN

Foto: MApN

Armata Europei împotriva coronavirusului

Uniunea Europeană a decis să finanțeze noi proiecte industriale și de cercetare comune în domeniul Apărării.

Mihai Diac 0 comentarii

Comisia Europeană va primi propuneri de proiecte comune industriale de apărare, la care pot participa statele membre ale UE și care vor primi o finanțare de până la 160 de milioane de euro în anul 2020. Pe de altă parte, șapte noi proiecte de cercetare în domeniul Apărării au fost selectate pentru o finanțare de peste 23 de milioane de euro din bugetul alocat inițial pe anul 2019.

Cu un buget total de peste 160 de milioane de euro, propunerile avansate în anul 2020 vizează 12 categorii cu impact atât militar cât și tehnico – științific.

“Comisia este interesată de propuneri de proiecte care să includă crearea de prototipuri, proiectarea și testarea unor contramăsuri medicale chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN), cum ar fi imunoterapia preventivă și terapeutică, care ar putea aduce beneficii privind rezolvarea viitoarelor situații de criză create de pandemii, precum cea cu care se confruntă acum Europa și întreaga lume. De asemenea, cererile de propuneri urmăresc să sporească capacitățile UE de a detecta și a contracara sistemele aeriene fără pilot, cum ar fi dronele în scenarii de apărare, precum și capacitățile UE de conștientizare a situației în materie de securitate cibernetică și de apărare cibernetică, inclusiv să îmbunătățească rețelele și tehnologiile de apărare pentru comunicații și schimburi de informații securizate”, precizează un comunicat transmis, marți, de Reprezentanța Comisiei Europene la București.

Astfel, două dintre propunerile deja luate în calcul se referă la domeniul CBRN (Chimic – Biologic – Radiologic – Nuclear). Prima dintre ele vizează prevenirea riscurilor, detecția, avertizarea timpurie și supravegherea, iar a doua propunere se referă la contramăsuri medicale, atât ca prevenție cât și ca tratament.

Comentarii

loading...