9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăTechAvertizare din partea Comisiei Europene asupra proiectului de lege 5G

Avertizare din partea Comisiei Europene asupra proiectului de lege 5G

Proiectul de lege pentru reglementarea tehnologiei și infrastructurii 5G inițiat de Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor a atras atenția Comisiei Europene.

Conform unor surse citate de site-ul Puterea.ro, Comisia Europeană reclamă faptul că nu a fost informată asupra realizării proiectului.

Mai exact, Comisia Europeană a trimis o scrisoare către Guvernul României, prin Ministerul Economiei, în care atrage atenția că a primit informații conform cărora autoritățile române au întocmit un proiect de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G.

Comisia reamintește autorităților române că, în cazul în care este realizat un proiect de lege națională care include reglementări tehnice, inclusiv specificații tehnice sau alte cerințe despre companiile de IT, așa cum sunt definite în Directiva UE 2015/1535, este obligatoriu ca Comisia să fie informată asupra acestor noi reglementări.

Dacă autoritățile române nu îndeplinesc această cerință, se va considera a fi un defect procedural semnificativ în adopția legii, ceea ce înseamnă că orice actor implicat și interesat direct ar putea contesta legalitatea reglementărilor în cadrul tribunalelor naționale și poate cere neaplicarea acestora.

Ministerul Economiei, destinatarul scrisorii Comisiei, nu a răspuns solicitării Puterea.ro până la ora redactării acestui material.

Proiectul de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G a fost redactat în august, 2020, de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și a fost în dezbatere publică. După dezbatere, a suferit câteva modificări, ne-esențiale, după care nu a mai apărut nicio informație legată de stadiul în care se află proiectul.

Cele mai citite

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă