16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăTechCCR admite sesizarea lui Iohannis. Academia Oamenilor de Știință trebuie să se...

CCR admite sesizarea lui Iohannis. Academia Oamenilor de Știință trebuie să se autofinanțeze

Curtea Constituţională a României (CCR) a anunțat, joi, că a admis o sesizare a preşedintelui Klaus Iohannis, confirmând astfel că modificarea Legii privind funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România este neconstituțională.

Legea pentru care șeful statului a sesizat CCR este actul normativ care ar modifica Legea 31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea AOSR. Modificarea preciza că, prin derogare de la prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2020, finanţarea cheltuielilor AOSR se asigură din subvenţii acordate de la bugetul de stat, iar Ministerul Finanţelor Publice este autorizat să opereze modificările necesare.

Șeful statului și-a bazat sesizarea către CCR pe argumentul că Legea bugetului de stat pe anul 2020 prevede că “Academia Oamenilor de Ştiinţă din România va fi finanţată în integralitate din venituri proprii, fără a beneficia de niciun transfer sau subvenţie de la bugetul de stat”.

Anterior modificării care acum este declarată neconstituțională, AOSR avea, prin legea proprie de funcționare, dreptul de a se finanța atât din venituri proprii, cât și din subvenții de la stat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ghid complet despre tâmplărie din aluminiu

Tâmplăria din aluminiu a devenit o alegere populară pentru multe proiecte de construcție și renovare datorită proprietăților sale durabile și esteticii versatile. În acest...

Tot mai mulți oameni aleg să mănânce acasă. Fast-food-urile caută noi soluții să atragă clienți

Giganții globali de fast-food sunt nevoiți să regândească strategiile de marketing. Tot mai mulți oameni, afectați de inflație, aleg să mănânce acasă. McDonald's și Starbucks...

Rusia – Ucraina, ziua 777: Șoigu cere suplimentarea livrărilor de arme

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a cerut suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea militară în Ucraina, a comunicat Ministerul Apărării.Într-o întrunire...
Ultima oră
Pe aceeași temă