10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechCea mai mare bufniță din lume este în pericol

Cea mai mare bufniță din lume este în pericol

Rada Surmach, cercetător la Centrul Științific Federal al Biodiversității Terestre din Asia de Est din Vladivostok, a creat un plan de conservare pe termen lung pentru a reintroduce bufnițele de pește în Ținutul Parcului Național Leopard din sudul Primorye, o regiune relativ dezvoltată unde bufnița de pește a trăit cândva.

Surmach crede că impresionanta pasăre de pradă are potențialul ca specie emblematică de sensibilizare a publicului, similar cu rolul jucat de tigrul siberian sau tigrul Amur.

„De fiecare dată când explic acest lucru este cea mai mare bufniță și trăiește în pădurea noastră”, spune ea, „oamenii sunt foarte entuziasmați”.

Nemișcată pe un trunchi de copac căzut, Rada Surmach se concentrează pentru a auzi ecoul plângător al bufnițelor cuibăritoare, adânc în valea râului Tunsha din Extremul Orient rus.

În amurg, l-a auzit în cele din urmă: Duetul bufniței de pește Blakiston, o specie pe cale de dispariție a cărei mărime o face cea mai mare bufniță din lume.

Aceste duete obsedante, rare printre speciile de bufnițe, întăresc legăturile de pereche. Parcă bărbatul îi strigă partenerului său: „Sunt aici!” la care femela răspunde pe un ton mai scăzut: „Și eu sunt aici!”

Perechile de bufnițe efectuează un duet de patru note de cântări sincronizate, care poate dura până la două ore. Acești răpitori, cunoscuți pentru ochii lor galbeni intenși și smocurile urechilor spectaculoase, se cuibăresc în cavități de copaci vechi, printre văile împădurite ale râului din Extremul Orient rus, unde pădurile tropicale boreale și temperate întâlnesc Marea Japoniei și Marea Okhotsk.

Numită după naturalistul englez Thomas W. Blakiston din secolul al XIX-lea, această bufniță este împărțită în două subspecii: Bubo blakistoni doerriesi, găsit pe continentul rus și probabil nord-estul Chinei, și Bubo blakistoni, care trăiește în Hokkaido, Japonia, în sudul Insulelor Kuril din Rusia.

În Hokkaido, oamenii pun mâncare pentru bufnițele de pește Blakiston și își gestionează astfel populațiile de bufnițe; în provincia Primorye, perechile împerecheate care rămân – mai puțin de 200 – sunt cu adevărat sălbatice. Populația globală a bufnițelor este estimată la 1.000 până la 1.900.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Închisoare cu suspendare pentru trei activiști climatici care au vopsit cu spray portocaliu Poarta Brandenburg

Un tribunal din Germania i-a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare pe trei activişti climatici care au împroşcat cu spray portocaliu coloanele...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă