22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăTechCele mai profitabile culturi furajere și cum trebuie întreținute

Cele mai profitabile culturi furajere și cum trebuie întreținute

Nu doar plantele destinate consumului uman aduc profit fermierilor. De fapt, în procesul rotației culturilor, mulți agricultori se folosesc de unele plante tehnice pentru a reda solului o parte din substanțele nutritive.

 

Multe din aceste plante sunt destinate exclusiv consumului animalelor. În continuare, îți vom da câteva exemple de culturi furajere profitabile, dar și câteva sfaturi despre întreținerea lor.

Lucerna

 

Considerată una dintre cele mai valoroase plante de nutreț, lucerna este o plantă perenă din familia leguminoaselor. Având o cantitate considerabilă de potasiu, calciu și magneziu, ea este recomandată în special pentru hrănirea vacilor de lapte, ceea ce înseamnă că va fi mereu căutată de crescătorii de vite.

 

Avantajele lucernei sunt însă numeroase. În primul rând, faptul că este o plantă perenă înseamnă că va trebui să semeni cultura o singura dată pentru a te bucura de recoltă timp de trei-patru ani. În al doilea rând, lucerna poate reface structura solului și îmbogăți humusul, motiv pentru care este o plantă premergătoare potrivită pentru majoritatea culturilor.

 

Deși are și avantajul de a fi o plantă rezistentă la secetă și la îngheț, lucerna este foarte sensibilă la acțiunea buruienilor, mai ales în primul an de vegetație. Atât buruienile monocotiledonate, cât și cele dicotiledonate pot provoca pagube majore. Acestea pot fi stârpite prin folosirea corectă a erbicidelor, dar, pentru a le preveni, este important să alegi doar semințe sănătoase de lucernă.

Triticalele

 

Aceste cereale reprezintă un hibrid dintre grâu și secară, create în scop furajer. Deși sunt folosite în special pentru hrana porcilor, ele pot fi folosite și pentru păsări, vite sau oi. Mulți crescători au remarcat că plantele sunt ușor de digerat, având și un conținut redus de amidon.

 

Față de grâu, triticalele prezintă avantajul unei rezistențe sporite la boli, fapt care crește rentabilitatea culturii. Însă dacă semănarea nu este făcută în perioada optimă (15 septembrie – 1 octombrie, pentru zona de deal, 1-15 octombrie, pentru zona de câmpie), plantele pot cădea pradă unor boli precum fuzarioza spicelor sau rugina galbenă.

 

Pentru a asigura creșterea unor plante rezistente, optează pentru tratamente fungicide direct pe sămânță, înainte de plantare. De asemenea, evită să plantezi triticale după alte culturi de cereale.

Mazărea furajeră

 

Considerată ideală pentru fabricarea nutrețului păsărilor, bovinelor și a porcinelor, mazărea furajeră are, la fel ca lucerna, și avantaje deosebite pentru sol. Proprietatea acestei plante de a fixa azotul în sol poate îmbunătăți calitatea unui pământ sărăcit de substanțe nutritive.

 

Astfel, pe lângă profitul creat la recoltă, poți economisi banii pe care i-ai fi dat pe îngrășămintele pe bază de azot. Mazărea furajeră este foarte bună cultură premergătoare pentru cereale păioase precum grâu, secara, orz și, evident, triticale.

 

Deși rotația culturilor poate diminua considerabil o mare parte din atacurile bolilor sau dăunătorilor, gărgărița mazărei și păduchele verde al mazărei reprezintă totuși doi dăunători de care trebuie să protejezi cultura de mazăre furajeră.

 

Chiar dacă alte culturi precum sfecla furajeră sau porumbul furajer sunt încă răspândite în țara noastră, culturile de lucernă, triticale și mazăre furajeră sunt considerate mai profitabile datorită avantajelor prezentate.   

 

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Cele mai citite

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Probleme pe aeroportul din Dubai. Zbourile au fost deviate

Aeroportul Internațional din Dubai a deviat temporar zborurile la sosire marți, 16 aprilie 2024, până la îmbunătățirea condițiilor meteorologice, au anunțat oficialii, adăugând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă