9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăTechChina a lansat cu succes prima sa misiune spre Marte

China a lansat cu succes prima sa misiune spre Marte

Sonda Tianwen-1 a fost lansată cu o rachetă Long March-5 şi va ajunge pe orbita Planetei Roşii în februarie 2021, după ce va străbate distanţa de la Pământ la Marte în aproximativ 7 luni. Distanţa dintre cele două planete variază, în funcţie de poziţia lor orbitală. Cea mai mică distanţă între Pământ şi Marte este de 55 de milioane de kilometri – distanţă similară ocolului Pământului de 1.400 de ori.

Racheta Long March-5 a operat o serie de zboruri test, însă lansarea misiunii Tianwen-1 reprezintă şi debutul său operaţional, conform Xinhua. Racheta urmează să transporte sonda Tianwen-1 pe o orbită de transfer Pământ – Marte, fapt ce va reprezenta încă o premieră pentru această rachetă.

Misiunea Tianwen-1 este foarte ambiţioasă, având drept obiective orbitarea Planetei Roşii şi asolizarea unui rover autonom. Numită ”Tianwen” (”Întrebări către cer”), misiunea chineză are trei obiective: să plaseze o sondă pe orbita marţiană, să coboare la suprafaţa Planetei Roşii şi să amplaseze pe solul marţian un robot teleghidat pentru realizarea analizelor.

China a realizat deja o operaţiune similară pe Lună, unde a trimis, în 2013, un mic rover teleghidat pe roţi, numit ”Iepurele de jad”, şi apoi pe succesorul acestuia, în ianuarie 2019 (pe suprafaţa ascunsă a Lunii, o premieră mondială).

Ţara asiatică nu este singura interesată de misiunile marţiene. Statele Unite au trimis deja patru vehicule pentru explorare pe Marte şi urmează să-l lanseze la 30 iulie pe al cincilea, numit ”Perseverance”. Acesta va ajunge la destinaţie în februarie 2021.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă