20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechDaisy Zhu, Huawei: Digitalizarea prin 5G sau cum poate tehnologia să salveze...

Daisy Zhu, Huawei: Digitalizarea prin 5G sau cum poate tehnologia să salveze lumea

Daisy Zhu, vicepreședinte al diviziei Wireless Marketing de la Huawei Technologies, a susținut astăzi un discurs intitulat „5G for good, good for 5G”.

În cadrul ediției a patra Darwin’s Circle, cu mottoul „Cum poate tehnologia să salveze lumea”, discursul lui Daisy Zhu a demonstrat cum tehnologia 5G nu doar că ne transformă foarte mult civilizația, ci ajută și la construirea unei lumi sustenabile. Prin comparație cu rețelele anterioare, 5G creează standarde complet noi și îmbunătățește enorm viteza, latența și numărul de conexiuni, a explicat Daisy Zhu.

 
Posibilități de neimaginat

Daisy Zhu a reamintit publicului că, în anii ’80, comunicațiile mobile erau limitate la apelurile audio. Internetul mobil a câștigat importanță doar odată cu tehnologia 3G și comerțul electronic. Videoclipurile și jocurile online au devenit posibile doar odată cu standardul 4G de comunicații mobile. Acum, cererea pentru lățime de bandă și latență scăzută au devenit și mai importante în perioada pandemiei.

Tehnologia 5G aduce noi experiențe interesante pentru utilizatorii finali. De exemplu, latența scăzută face posibilă vizionarea fără întârzieri a unui videoclip 4K la 360° pe smartphone. De asemenea, se deschid noi posibilități pentru companiile din orice domeniu.

Aplicând tehnologia 5G în domeniul medical a devenit posibilă dezvoltarea unor aplicații medicale inteligente 5G ce oferă un ajutor important în controlul pandemiei din China – precum consultațiile telemedicale, investigațiile cu ultrasunete la distanță sau roboții medicali multifuncționali. De exemplu, primul spital afiliat al Universității Zhengzhou din provincia Henan, China, a oferit teleconsultații unui număr de peste 2.000 de pacienți COVID-19 din zone greu accesibile pe perioada pandemiei.

 

Tehnologia poate combate și schimbările climatice

Deja există o varietate de aplicații 5G în industrie. Un exemplu este portul din Ningbo, unde au fost digitalizate macaralele portic. Mașiniștii acestora nu mai trebuie să stea incomod opt ore în cabină, putând să le controleze dintr-un birou confortabil. În plus, 5G poate contribui și la folosirea atentă a resurselor. Un exemplu din Elveția demonstrează cum, cu ajutorul rețelelor 5G, dronelor și altor dispozitive, s-a putut organiza un mediu inteligent de operare ce poate detecta cu precizie buruienile de pe suprafața fermelor, permițând o reducere cu 50% a folosirii ierbicidelor.

Tehnologia 5G transmite de 50 de ori mai mulți biți per watt de energie consumat, prin comparație cu 4G; conform preconizărilor, aceasta va ajunge la până de 100 de ori mai mare, așadar 5G folosește mult mai puțină energie decât 4G. Pentru o eficientizare și mai ridicată, Huawei, în colaborare cu cercetători din diverse domenii, a dezvoltat o soluție comună în trei stadii, la nivel de dispozitiv, locație și rețea, ce poate reduce consumul de energie cu 15%.

În cadrul prezentării sale, Daisy Zhu a subliniat și faptul că dezvoltarea 5G este un proces gradual, încă în stadiile incipiente. Inovațiile din cadrul tehnologiei, industriei și altor domenii de aplicare vor continua să facă 5G tot mai puternic și să avanseze și mai mult digitalizarea industriei.

În afară de Daisy Zhu, mulți reprezentanți bine-cunoscuți din domenii științifice, politice și industriale au susținut discursuri în cadrul Darwin’s Circle și au vorbit despre cum împreună putem folosi tehnologia pentru binele comun.

Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă