11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechDescoperire arheologică epocală în Peru

Descoperire arheologică epocală în Peru

Roboţi miniaturali dotaţi cu camere de filmat le-au permis arheologilor să realizeze ”cea mai importantă descoperire din ultimii 50 de ani” în zona unui sit îndepărtat din Peru unde a prosperat o civilizaţie cu două milenii înaintea incaşilor, au anunţat marţi autorităţile citate de AFP.

Pe parcursul ultimelor săptămâni, cercetătorii au reuşit să descopere cu ajutorul micilor roboţi trei galerii neexplorate de multă vreme, situate în situl arheologic Chavin de Huantar din regiunea Ancash, la aproximativ 460 kilometri nord de capitala Lima.

“Aceste trei galerii subterane conţin morminte cu rămăşiţe umane din perioada Chavin, nedescoperite până acum”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Culturii din Peru care a salutat reuşita arheologilor.

“Aceasta este cea mai importantă descoperire din ultimii 50 de ani din situl ceremonial Chavin de Huantar”, se precizează în document.

Înaintea apogeului imperiului Inca (1.400-1.532 aproximativ) – celebru printre altele pentru oraşul Machu Picchu – Peru a fost leagănul multor civilizaţii printre care s-au numărat Caral, Chavin, Wari şi Chimu.

Cultura Chavin, care a prosperat între 1.300 şi 550 î.Hr., poate chiar mai înainte, ar fi fost prima civilizaţie peruviană care a stăpânit meşteşugul prelucrării metalului, aurului, argintului şi cuprului.

În situl Chavin de Huantar, inclus în 1985 în Patrimoniului Mondial UNESCO, arheologii au descoperit obiecte de ceramică, ustensile şi un mormânt intact.

”Aceste rezultate noi ne prezintă o lume a galeriilor, (fiecare) cu propria sa organizare”, a explicat reporterilor arheologul american John W. Rick de la Universitatea Stanford.

Complexul Chavin constă din 35 de galerii din diferite epoci, multe dintre acestea nefiind niciodată explorate, după cum a adăugat omul de ştiinţă.

“Arheologii au petrecut mulţi ani încercând să înţeleagă lumea Chavin, însă abia am reuşit să zgâriem la suprafaţă”, a precizat cercetătorul american care conduce lucrările de cercetare pe teren.

Potrivit Ministerului Culturii din Peru, doar 15% din acest sit a fost explorat până acum.

Mărturii ale acestei civilizaţii se află la Muzeul Lima, dar şi în colecţii naţionale din Statele Unite sau în Muzeul Quai Branly din Paris.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă