12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăTechFOTO: Cinci 'asteroizi periculoși' pe drum spre Pământ

FOTO: Cinci ‘asteroizi periculoși’ pe drum spre Pământ

Pericolul reprezentat de o posibilă coliziune dintre un asteroid şi Pământ nu a dispărut, iar aceştia sunt cinci asteroizi consideraţi potențial periculoși:

1979 XB

Dacă această rocă spaţială uriașă de 900 de metri în diametru ar lovi planeta noastră, impactul ar fi devastator. În prezent, asteroidul traversează Sistemul Solar cu o viteză de aproape 70.000 km/h, iar distanța sa față de Pământ scade în fiecare secundă cu aproape 30 de km.

Agenția Spațială Europeană (ESA) îl plasează pe poziția a doua pe „lista de risc” în cazul asteroizilor apropiați de Pământ.

Următoarea sa apropiere de planeta noastră este estimată să aibă loc 2024.

Apophis

Cu o dimensiune de aproximativ patru terenuri de fotbal, Apophis se află în prezent la mai mult de 200 de milioane de kilometri distanţă de Pământ, dar se apropie cu jumătate de kilometru pe secundă.

De regulă, acesta „survolează” Pământul pe orbita sa, dar cele mai recente date optice şi prin radar sugerează că va ajunge la doar 30.000 de km distanţă în 2029. Aceasta reprezintă mai puțin de o zecime din distanța dintre planeta noastră și Lună.

Dacă Apophis ar lovi Pământul, efectele coliziunii ar fi similare cu cele provocate de impactul a aproximativ 15.000 de arme nucleare care ar exploda simultan.

2010 RF12

Acest asteroid este primul pe listă în Programul de prognoză al Sentry Crash Forecast al NASA, precum şi în atenţia ESA. În prezent se află la aproximativ 215 milioane de kilometri distanţă de Pământ și călătorește cu o viteză de 117.935 km/h.

Cântărește doar 500 de tone și are aproximativ 7 metri în diametru. Impactul se aşteaptă să fie puțin mai mic decât cel al meteoritului care a lovit orașul rusesc Celiabinsk în 2013.

2000 SG344

2000 SG344 face parte din grupul de asteroizi denumit Aton, ale căror orbite sunt foarte apropiate de Pământ. Cu un diametru de numai 50 de metri, acesta este relativ mic, deși este de două ori mai mare decât meteoritul din Celiabinsk.

În prezent se deplasează în Spaţiu la peste 112.000 de km/h și se apropie de Pământ cu o viteză de 1,3 km pe secundă.

Are nevoie de 353 de zile pentru a traversa Soarele, ceea ce oferă astronomilor oportunitatea de a observa asteroidul și de a evalua riscul pe care îl reprezintă.

Bennu

Asteroidul Bennu este un asteroid carbonic din grupul Apollo descoperit de proiectul LINEAR pe data de 11 septembrie 1999. Are un diametru mediu de aproximativ 492 metri și este de așteptat să se ciocnească cu planeta noastră în 2135. gigantic asteroid are o greutate estimată de 79 miliarde de kilogram,e a fost .

Anterior, agenția spațială americană avea planurile de a deflecta acest asteroid folosind arme planetare de apărare. Cu toate acestea, mai mulți experți consideră că agenția spațială nu va reuși să devieze cursul de coliziune Bennu datorită dimensiunii și greutății sale gigantice.

 

Pe 6 decembrie 2016, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care a proclamat 30 iunie drept Ziua Internațională a Asteroizilor, pentru a comemora anual, la nivel internațional, incidentul referitor la exploziile de la Tunguska (Siberia, Federația Rusă), care au avut loc pe 30 iunie 1908, şi pentru a sensibiliza opinie publică privind riscul unui impact al asteroizilor.

Se crede că exploziile de la Tunguska au fost cauzate de un meteorit uriaş.

De asemenea, ONU afirmă că ziua ar trebui să fie şi un prilej pentru a informa publicul larg cu privire la măsurile care trebuie luate pentru a asigura comunicarea la nivel global în caz în cazul unui risc real legat de NEO.

 

Cele mai citite

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă