10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialANPC a primit deja câteva sute de reclamații despre Black Friday deși...

ANPC a primit deja câteva sute de reclamații despre Black Friday deși această perioadă de promoții abia a început

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a primit deja câteva sute de plângeri cu privire la promoțiile de Black Friday, deși această perioadă de promoții este abia la început, a declarat, joi, președintele ANPC, Bogdan Pandelică, informează Agerpres.

"De abia a demarat acțiunea de Black Friday, continuă și în perioada următoare, și avem câteva sute de reclamații, dar vom da un comunicat de presă și vă vom ține la curent cu demersurile noastre în ideea instrumentării acestor reclamații", a spus Pandelică.

Potrivit acestuia, în perioada Sărbătorilor de iarnă, când există o anumită dinamică a vânzărilor și posibile promoții, controalele ANPC se vor intensifica, astfel încât să nu existe practici comerciale înșelătoare.

Perioada de reduceri Black Friday a demarat vineri, 17 noiembrie, iar, potrivit datelor centralizate de PayU, până la ora 17:00 a acelei zile se realizaseră un număr de 125.000 de tranzacții online în valoare de 90,3 milioane de lei, coșul mediu de cumpărături fiind de 722 lei.

Peste 35% din totalul tranzacțiilor au fost realizate prin intermediul cardurilor în rate.

Principalele categorii de produse cumpărate au fost IT&C (90%), fashion (7%), eTail (home&deco, produse cosmetice, produse alimentare, vinuri, jucării) — 3% din totalul cumpărăturilor.

Cea mai mare tranzacție înregistrată în România în platforma PayU a fost de 36.371 lei, pentru bijuterii, fiind urmată de una de 30.000 de lei pentru televizoare și de 27.293 lei pentru electrocasnice.

Numărul țărilor de unde au fost efectuate tranzacții a ajuns la 51, iar principalele țări din care au venit tranzacțiile sunt România (97%), Franța și Portugalia. Minutul de aur a rămas la 7:03 și 7:04 — 922 de tranzacții/minut.

Reprezentanții furnizorului de servicii de plată online estimau recent o valoare totală a tranzacțiilor online de 175 de milioane de lei, în creștere cu 55% față de anul anterior.

Conform prognozelor de piață, 30% din totalul comenzilor de Black Friday vor fi achitate online, iar plata cu cardurile de rate vor reprezenta peste 40% din total, echivalentul a 50 de milioane de lei, comparativ cu un procentaj de 33% consemnat în 2016.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Masa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Bugetul alocat cumpărăturilor pentru masa de Paște de anul acesta poate depăși suma de 1.000 de lei, față de anul trecut când vorbeam despre suma...

Iohannis, mesaj transmis cu prilejul Sărbătorii de Pesah

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 22 aprilie 2024, un mesaj cu ocazia Sărbătorii de Pesah. "Cu prilejul sărbătorii de Pesah, adresez urări de...

Ludovic Orban atacă dur rocada candidaţilor PSD şi PNL: se schimbă precum șosetele

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat, luni seară, la Ploieşti, referindu-se la rocada candidaţilor PSD şi PNL, că aceştia se schimbă precum...
Ultima oră
Pe aceeași temă