13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechGrădina Botanică din București are bănci solare și Wi-Fi gratuit

Grădina Botanică din București are bănci solare și Wi-Fi gratuit

Grădina Botanică, una dintre cele mai vechi și mai îndrăgite zone de relaxare din București, găzduiește, din această vară, un spațiu cu dotări ultramoderne.

Din data de 15 iunie, în mijlocul florilor și al arborilor, pe Aleea Magnoliilor din Grădina Botanică au fost puse în funcțiune și două bănci cu panouri solare. Energia electrică obținută pe această cale poate servi la încărcarea telefoanelor mobile și a tabletelor, fie prin porturi USB, fie wireless. Tot în această zonă se oferă acces gratuit la internet prin Wi-Fi.

Peste 1800 de voluntari au lucrat timp de patru ani

Acest proiect a început în anul 2015 prin parteneriatul dintre Asociația Team Work și Fundația Telekom Romania, parteneriat care a vizat Sectorul Taxonomic al Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză” a Universității din București. În ultimii patru ani, peste 1800 de voluntari au desfășurat activități de curățare și amenajare a acestui spațiu, pentru a reuși, în final, să ofere vizitatorilor o nouă experiență.

În acest moment, structura de alei din Sectorul Taxonomic este înnoită, pe fiecare alee fiind plantată sau în curs de plantare o familie botanică diferită (Magnoliaceae, Ranunculaceae, Rosaceae etc.),

Prima aleea nou amenajată este cea a Magnoliilor. Aici sunt expuse 11 magnolii cu perioade de înflorire din aprilie până în septembrie. La maturitate, înălțimea acestora va fi între 2,5 și 7 metri.

Zona a fost dotată cu mobilier urban nou, format din 25 de bănci și zece coșuri de gunoi, precum și cu două noi panouri informative.

Noutatea absolută a proiectului o reprezintă instalarea în rondul central al Sectorului Taxonomic a două bănci dotate cu panouri solare, care obțin, astfel, autonomie energetică. Cele două bănci permit vizitatorilor să își încarce telefonul mobil sau tableta, fie prin porturile USB situate în lateral, fie printr-o suprafață wireless.

De asemenea, cei ce doresc să publice pe rețelele de socializare fotografii din Grădina Botanică sau, pur și simplu, să fie online, pot accesa gratuit o rețea wifi pusă la dispoziție de Telekom Romania, denumită WifiBotanicabyTelekom.

Cele două bănci cu panouri solare oferă curent electric și pe timp înnorat, având o capacitate de stocare a energiei solare din zilele cu vreme favorabilă.

Fundația Telekom Romania este o organizație non-profit care susține persoane aflate în situații speciale, cauze sociale, copii diagnosticați cu boli grave, tineri talentați, și care răspunde solicitărilor umanitare în urma unor calamități naturale.

Team Work este o organizaţie ce desfășoară, din anul 2006, activități de voluntariat în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”. În proiectele acesteia s-au implicat peste 7000 de persoane, însumând peste 45.000 de ore de muncă la diverse evenimente. Printre acestea s-au numărat Curățenia de Primăvară, Curățenia de Toamnă și Vânătoarea de Comori.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă