11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăTechInvenția scoțiană care face ca energia mareelor să producă curent electric pentru...

Invenția scoțiană care face ca energia mareelor să producă curent electric pentru 2000 de case

Orbital O2 poate genera energie prin utilizarea curgerii apei generate de maree. Turbina are dimensiunea unui avion 787 şi poate alimenta 2.000 de case.

Pare o navă spaţială din Star Wars, dar este o turbină mareo-motrică şi poate să ofere energie electrică pentru mii de case.

Orbital O2 cântăreşte 680 de tone şi a fost creată în Scoţia. Tot acolo a fost şi testată pe cel mai lung râu din ţară. Următorul pas este să primească certificare pentru ca apoi să fie conectată la Centrul european de energie maritimă.

Din acel moment va putea să genereze energie electrică pentru mii de case.

Doi ani a durat construirea turbinei. Nu este singurul beneficiu, spune compania: cu ajutorul turbinei va exista o reducere cu 2.200 de tone a emisiilor de dioxid de carbon.

„ Apa mării are de 800 de ori densitatea aerului. Aşa că mişcarea apei la o viteză de 4 metri pe secundă oferă odensitate de energie electrică masivă. Practic putem duce turbina la locul dorit, să o conectăm la reţea şi atât”, spune Andrew Scott, CEO Orbital Marine Power.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Românii Investesc Record în Titlurile de Stat: O Premieră în Guvernarea PSD

Sub guvernarea lui Marcel Ciolacu, investițiile fără precedent devin motorul dezvoltării țării, iar economia României se clasează constant printre cele mai dinamice din Uniunea...

Isărescu: Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă