19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialProgram informatic capabil să învețe prin imagini

Program informatic capabil să învețe prin imagini

Un program de calculator numit LEVAN, recent dezvoltat, este capabil să învețe singur prin asocierea contextuală a unor fraze cu imagini de pe Internet, scrie natureworldnews.com. Noul software a fost scris de programatorii Universității din Washington și Institutului Allen pentru Inteligență Artificială.

Creatorii programului pretind că acesta poate să învețe despre orice. 

Folosind un sistem predefinit de recunoaștere a imaginilor, programul poate naviga printre milioane de imagini de pe Internet care sunt oricât de puțin în relație cu un cuvânt sau o frază. După această fază, softul împarte imaginile pe categorii și le asociază cu noi cuvinte.

"E vorba despre descoperirea asocierilor dintre text și imagini", a declarat Ali Farhadi, profesor la Universitatea din Washington. El a menționat că acest program „recunoaște concepte specifice, atunci când le vede” și „învață să asocieze seturi de cuvinte și fraze cu anumite imagini”.

Programul are în prezent 161 de concepte de bază listate pe siteul LEVAN, cu peste 65.000 de subcategorii și aproape 50 de milioane de imagini procesate. 

Iar acesta este doar începutul. Programul învață din căutările pe care le face, asociind concepte cu noi categorii sau chiar formulând concepte noi, se arată în prezentarea pe care creatorii LEVAN o vor susține la sfărșitul acestei luni la conferința anuală a Computer Vision and Pattern Recognition, ce va avea loc la Columbus, SUA.. 

Sigur, programul poate avea probleme atunci când un concept este prea abstract încât să poată fi exprimat vizual sau când are de-a face cu sensuri sui-generis. 

Programul poate fi testat la adresa levan.cs.uw.edu.

Cele mai citite

Investițiile Guvernului Ciolacu conduc la o creștere semnificativă a producției industriale în România

Premierul Ciolacu își validează strategia de investiții, pe măsură ce producția industrială a României înregistrează o creștere notabilă în 2024. Potrivit datelor publicate de...

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă