Un hacker român care a spart site-urile Pentagonului, Google, NASA şi pe cel al Marinei Regale Britanice a fost trimis în închisoare. Acum face audit de securitate

Răzvan Cernăianu a fost unul dintre cei mai cunoscuți hackeri români, care a spart zeci de site-uri, printre care cele ale Pentagonului, Google, NASA sau pe cel al Marinei Regale Britanice.

Mihai Diac 0 comentarii

Răzvan Cernăianu a fost unul dintre cei mai cunoscuți  hackeri români, care a spart zeci de site-uri, printre care cele ale Pentagonului, Google, NASA sau pe cel al Marinei Regale Britanice, informează un articol publicat de Ziarul Financiar.

Răzvan Cernăianu era cunoscut drept TinKode şi a fost unul dintre cei mai căutaţi hackeri din lume, până la momentul arestării lui, în 2012.

Răzvan spune că atacurile lui au fost făcute doar în scopul de a testa vulnerabilitatea, nu în scopuri maliţioase, nevrând să pună în pericol datele confidenţiale ale victimelor.

„Am anunţat de fiecare dată problemele găsite printr-un e-mail trimis către administratorii de sistem ale acelor companii. Cu toate acestea, acţiunile mele au fost considerate infracţiuni şi am primit o sentinţă de 2 ani cu suspendare sub supraveghere şi o amendă în valoare de 93.000 euro“, a scris el.

A petrecut circa 90 de zile în închisoare. Timp deloc plăcut. „Petreci 23 de ore din 24 într-o celulă mică împreună cu alţi şase oameni. Să-ţi rişti libertatea nu merită pentru nimic în lume“, a mărturisit el. „A fost o experienţă maturizantă“, a adăugat.

Această reţinere de 90 de zile nu i-a oprit curiozitatea şi dorinţa de a găsi vulnerabilităţi. Hackingul nu s-a oprit după ce a ieşit din închisoare, ci doar a trecut în legalitate. A înfiinţat compania Cyber Smart Defence, alături de Mădălin Dumitru, o cunoştinţă cu experienţă în domeniul IT. „Imediat cum am ieşit l-am sunat, i-am spus ideea şi a fost de acord“, a spus Cernăianu.

Răzvan spune că acum este fericit, întrucât lucrează exact în domeniul care îi place, în mod legal - face audit de securitate şi teste de penetrare a infrastructurilor IT. Crede că activitatea din trecut îl ajută să fie mai bun la slujba lui. „Dacă vrei să găseşti toate punctele slabe ale unui sistem trebuie să ai experienţă, să poţi fi în mintea hackerului, iar experienţa se dobândeşte prin practică“, a scris el pe blog.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...