11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechJaponia: A fost identificată o nouă specie de dinozaur

Japonia: A fost identificată o nouă specie de dinozaur

După ce a analizat sute de oase cu o vechime de 72 de milioane de ani, echipa de specialişti de la Universitatea din Hokkaido (nordul Japoniei) a ajuns la concluzia că acest schelet aparţine unui exemplar dintr-o nouă specie din familia Hadrosauridae, ce cuprindea aşa-numiţii ”dinozauri cu cioc de raţă”, animale erbivore care au trăit la sfârşitul perioadei cretacice.

Un fragment din coada acestui exemplar a fost descoperit în 2013, iar săpăturile ulterioare au scos la suprafaţă întregul schelet.

Echipa a optat pentru numele Kamuysaurus japonicus, care înseamnă ”zeul dragon japonez”, potrivit unui comunicat emis de universitate.

Autorii studiului estimează că acest exemplar a fost un dinozaur adult, cu vârsta de nouă ani, care cântărea 4 sau 5,3 tone – greutate ce diferă în funcţie de modul de deplasare, respectiv pe două sau patru picioare.

Descoperirea a fost publicată în jurnalul Scientific Reports.

”Faptul că un nou dinozaur a fost descoperit în Japonia înseamnă că în Japonia sau Asia de Est a existat o lume distinctă de dinozauri, cu un proces evolutiv independent”, a declarat conducătorul echipei, Yoshitsugu Kobayashi, citat în comunicatul universităţii.

Oasele descoperite oferă, de asemenea, informaţii despre mediul în care au trăit aceste vieţuitoare.

Kamuysaurus japonicus a trăi cel mai probabil în zonele de coastă, un habitat rar pentru dinozaurii de la acea vreme.

Descoperirea lansează ipoteza conform căreia unele specii de dinozauri ”au preferat să ocupe regiuni apropiate de ocean şi că mediul de pe litoral a jucat un rol important în diversificarea” dinozaurilor, încă de la debutul evoluţiei lor, conform Universităţii Hokkaido.

Cele mai citite

Cheltuielile statului cresc, deficitul bugetar este tot mai mare. Ce spun guvernanții?

În primele două luni ale anului, deficitul bugetar a urcat la aproape 29 de miliarde de lei, adică 1,67% din PIB. Spre comparație, în...

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Gabriela Ruse, OUT din turneul de la Antalya

Jucătoarea română de tenis Gabriela Ruse a avut o confruntare dificilă la turneul WTA 125 de la Antalya (Turcia), unde a fost învinsă în...
Ultima oră
Pe aceeași temă