Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: ELI NP

Foto: ELI NP

Laserul de la Măgurele a devenit celebru în Germania

Performanțele României în domeniul fizicii laserilor sunt prezentate în mod elogios într-un articol difuzat în Germania.

Mihai Diac 0 comentarii

În cadrul programului "Extreme Light Infrastructure" (ELI), cel mai puternic laser din lume este amplasat în România, subliniază un articol publicat, acum câteva zile, pe site-ul german www.deutschlandfunk.de.

"Acest proiect de miliarde de euro, finanțat de UE, este foarte binevenit acolo, inclusiv pentru a preveni plecarea cercetătorilor din România", menționează articolul publicat în Germania.

Astfel, la Măgurele, lângă București, funcționează acum cel mai mare centru de cercetare din sud-estul Europei. În acest amplasament, "un complex de clădiri nou, având în centru o imensă sală futuristică, găzduiește cel mai puternic laser din lume".

Jurnaliștii germani au fost primiți în acest centru de cercetare de Nicolae Victor Zamfir (67 de ani), directorul instituției. Ca tânăr specialist, în anul 1990, imediat după căderea "Cortinei de Fier", Zamfir a plecat în Occident, la Köln și în Statele Unite. Acum el conduce cea mai mare unitate de cercetare care a existat vreodată în Europa de Sud-Est, denumită ELI-NP.

„Visul nostru este să avem propriul nostru sistem de cercetare. Nu dorim doar să fim cercetători invitați, ci dorim să fim și noi gazde. Aici vrem să oferim comunității științifice un loc unde să funcționeze”, subliniază Nicolae Victor Zamfir.

Comentarii

loading...