10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechLicitația pentru sistemul 5G va avea loc la sfârșitul anului 2019

Licitația pentru sistemul 5G va avea loc la sfârșitul anului 2019

Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu, a declarat, joi, răspunzând la întrebarea ziarului „România liberă“, că organizarea licitației pentru sistemul 5G nu va fi amânată.

În privința costurilor necesare pentru implementarea acestui sistem de comunicații, ministrul Alexandru Petrescu a evitat să facă estimări, precizând doar că acest lucru va depinde de firma care va câștiga licitația.

Ministrul Comunicațiilor a făcut aceste declarații în cadrul conferinței „Digital Assembly 2019“, care se desfășoară, joi și vineri, la București. Alături de ministrul român, la acest eveniment au fost prezenți comisarul european pentru economie digitală şi societate digitală, Mariya Gabriel, precum și comisarul european pentru cooperare internaţională şi dezvoltare, Neven Mimica.

 

Europa rămâne în urmă în domeniul tehnologiei digitale

Pe de altă parte însă, comisarul pentru economie digitală, Mariya Gabriel (Bulgaria), a avertizat că Uniunea Europeană a rămas în urmă din punctul de vedere al noilor tehnologii.

„Dacă nu investim în oameni, în competenţele digitale, nu ne vom îndeplini misiunea şi nu vom avea rezultatele aşteptate. Ştiu că România este un exemplu foarte bun şi vreau să demonstrăm că prin competenţele noastre putem defini zona digitală. Europa nu este în centrul revoluţiei digitale, am rămas în urmă şi acesta e adevărul. Dacă investim în capacităţi strategice, putem să profităm de această şansă, pentru că avem şi punctele noastre forte: universităţi bune, cercetători, producători. Deci, a venit timpul să şi investim pentru a concura pe această piaţă şi pentru a avea o transformare digitală cu succes“, a subliniat Mariya Gabriel.

Ea anunțase, de altfel, încă de acum câteva zile, că viteza transformărilor digitale trebuie să crească, dacă se dorește ca UE „să rămână competitivă la nivel mondial“.

Comisarul european a felicitat, în schimb, România, pentru modul cum a coordonat acest domeniu în perioada exercitării mandatului la Președinția Consiliului UE.

„Când am devenit comisar european, în anul 2017, Comisia Europeană a lansat 30 de propuneri legislative pe Agenda Digitală şi doar șase au fost finalizate în aceşti doi ani. Pe durata Preşedinţiei române am ajuns la finalizarea a 28. Vă felicit pentru modul în are aţi gestionat Preşedinţia rotativă“, a spus Mariya Gabriel. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă