27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăTechMarea Britanie intenţionează să lanseze un sistem propriu de navigaţie prin satelit

Marea Britanie intenţionează să lanseze un sistem propriu de navigaţie prin satelit

Prim-ministrul Theresa May a înfiinţat un grup de experţi în inginerie şi din industria aerospaţială, coordonat de Agenţia spaţială britanică, “pentru a dezvolta opţiuni pentru un sistem britanic de navigaţie mondială prin satelit, care ar putea să ghideze rachete şi să alimenteze sateliţi de navigaţie”, precizează acelaşi comunicat.

Echipa astfel numită va studia posibilitatea ca Marea Britanie să furnizeze semnale satelitare atât civile cât şi criptate, capabile să ofere oricărui sistem britanic capacităţi comerciale şi de securitate similare celor oferite de sistemul american GPS, precizează comunicatul.

Sistemul britanic de navigaţie prin satelit ar putea fi lansat la jumătatea anilor 2020.

Uniunea Europeană a anunţat că firmele britanice ar putea fi împiedicate să răspundă cererilor de oferte pentru contracte ce vizează Galileo, sistemul european de sateliţi, realizat cu un buget de 10 miliarde de euro şi dezvoltat pentru a rivaliza cu sistemul american GPS. Sistemul european Galileo urmează să devină pe deplin operaţional în 2026.

Or, Marea Britanie, care a jucat un rol major în dezvoltarea sistemului Galileo, consideră că ar trebui să poată să continue să participe în calitate de membru cu drepturi depline la acest proiect spaţial, chiar şi după ce va părăsi UE în martie 2019.

Reprezentanţii UE nu par să fie însă de acord cu această opinie. UE a decis, la începutul acestui an, să mute una dintre bazele de control prin satelit a sistemului Galileo din Marea Britanie în Spania, cu scopul de “a conserva securitatea” proiectului.

“Dorim un acces complet la Galileo, inclusiv la elemente de securitate cruciale care vor ajuta la ghidarea rachetelor britanice, dacă ele vor fi necesare pentru a ne proteja pe toţi”, a declarat o sursă de la Downing Street Nr.10. “Dar, dacă nu vom avea acces, vom găsi o alternativă”, a adăugat aceeaşi sursă.

Marea Britanie ar putea utiliza semnalul liber emis de sateliţii din sistemul Galileo, însă forţele armate şi serviciile de urgenţe britanice ar putea să ajungă în situaţia în care accesul lor la sistemul criptat – care va deveni operaţional în 2026 – să fie refuzat.

Ministrul britanic pentru Companii, Greg Clark, a transmis o scrisoare Comisiei Europene luna trecută prin care şi-a exprimat îngrijorările legate de o eventuală excludere a Marii Britanii din cadrul sistemelor securizate europene după Brexit.

Teritoriile de dincolo de mări ale Coroanei britanice vor trebui să contribuie la proiectul satelitar britanic pentru a furniza viitoarei reţele mondiale amplasamentele necesare infrastructurii de la sol.

Aceste teritorii găzduiesc în prezent infrastructuri necesare funcţionării sistemului european Galileo, a adăugat serviciul de presă al prim-ministrului britanic.

Potrivit unei recente analize guvernamentale, absenţa unui sistem de navigaţie prin satelit ar putea costa economia britanică aproximativ 1 miliard de lire sterline pe zi, întrucât apărarea, infrastructurile naţionale şi serviciile de urgenţe se bazează pe această tehnologie.

Marea Britanie este o putere mondială în domeniul tehnologiei satelitare, construind 40% din totalul sateliţilor de mici dimensiuni dezvoltaţi pe plan mondial şi 25% din totalul sateliţilor de telecomunicaţii.

Cele mai citite

Corina Crețu: “Simplificarea regulilor PAC reprezintă un pas înainte”

Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european pentru politica regională, aduce în discuție necesitatea de a simplifica regulile Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până...
Ultima oră
Pe aceeași temă