13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechNASA a testat un scut de căldură care ar putea ajuta la...

NASA a testat un scut de căldură care ar putea ajuta la asolizarea pe Marte

Noua tehnologie, numită Adaptable Deployable Entry Placement Technology (ADEPT), poate fi depozitată la fel ca o umbrelă strânsă, la bordul unor rachete mici, urmând să fie deschisă în spaţiu pentru a proteja încărcăturile care intră în atmosfera planetei, a spus Brandon Smith, investigator principal al NASA în cadrul proiectului. Forma scutului permite protejarea unor suprafeţe mai mari, conparativ cu scuturile de căldură actuale.

”La scară mai mare, acest scut ar putea fi utilizat pentru un proiect de amploarea explorărilor pe Marte de către oameni, posibil pentru asolizarea unor transporturi de oameni pe Marte”, a declarat Smith la baza de lansare Spaceport America, aflată la circa 50 de mile (80 km) la nord de Las Cruces, în New Mexico.

NASA se pregăteşte să trimită un nou vehicul rover pe Marte, în 2020, şi intenţionează să trimită acolo astronauţi umani în 2033. Roverul va căuta foste forme de viaţă pe Marte şi va testa o tehnologie care ar putea ajuta astronauţii să supravieţuiască pe planetă.

Obiectivul de a trimite oameni pe Marte a fost stabilit în 2010, în timpul preşedinţiei lui Barack Obama, iar acesta a fost confirmat de către preşedintele Donald Trump în luna decembrie.

Înainte ca NASA să poată trimită oameni pe Marte, trebuie să asolizeze o cantitate mare de echipamente, iar noul scut de căldură ar putea contribui la acest lucru, a spus Smith.

ADEPT, lansat cu o rachetă suborbitală Spaceloft, fabricată de UP Aerospace, a fost testat la portul spaţial din statul New Mexico. Scutul a fost trimis la o distanţă de 100-120 de kilometri, înainte de deschiderea şi revenirea sa pe Pământ, la White Sands Missile Range.

Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă