10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechNASA: Noi date ce demonstrează condiții de viață pe Saturn

NASA: Noi date ce demonstrează condiții de viață pe Saturn

Anterior, sonda Cassini detectase molecule organice relativ comune pe Enceladus, însă ele erau mult mai mici. Rezultatele noului studiu, publicat în revista Nature, au evidenţiat existenţa pe acest satelit natural a unor molecule organice mult mai mari şi mai grele.

Astfel de molecule mari pot să apară în urma unor procese chimice complexe, inclusiv în urma unor procese asociate vieţii, dar pot să provină şi din materialul primordial existent în anumiţi meteoriţi, au explicat autorii acestui studiu, coordonat de Frank Postberg şi de Nozair Khawaja de la Universitatea Heidelberg din Germania.

Pe Enceladus, aceste molecule mari provin cel mai probabil din activitatea hidrotermală, generată de procesele chimice complexe care se produc în nucleul satelitului natural, a spus profesorul Postberg.

“După părerea mea, fragmentele pe care le-am descoperit sunt de origine hidrotermală: la presiunile înalte şi temperaturile calde pe care le bănuim că există acolo, este posibil să apară molecule organice complexe”, a explicat Frank Postberg.

Sonda Cassini, participantă la misiunea Cassini-Huygens, un proiect colaborativ la care participă NASA, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Agenţia Spaţială Italiană, s-a prăbuşit în mod deliberat la finalul ciclului ei de viaţă pe planeta Saturn, pe 15 septembrie 2017.

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă