Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Sursă: NASA

Sursă: NASA

NASA retrage din funcţionare telescopul spaţial Kepler

Telescopul spaţial Kepler a rămas fără combustibil şi va fi retras din funcţionare, după o misiune de nouă ani şi jumătate pe parcursul căreia a detectat mii de planete aflate în afara sistemului nostru solar şi a extins căutările pentru lumi extraterestre, a anunțat NASA.

Rl online 0 comentarii

Kepler orbitează în prezent Soarele, la o distanţă de 154 de milioane de kilometri de Pământ şi va continua să se îndepărteze de planeta noastră după ce inginerii însărcinaţi cu misiunea acestuia vor opri transmiţătoarele radio.

Telescopul a dezvăluit diversitatea de planete din galaxia Calea Lactee, descoperirile indicând că sistemele stelare îndepărtate sunt populate cu miliarde de planete. Kepler a mai contribuit şi la evidenţierea primei luni cunoscute în afara sistemului nostru solar.

Telescopul Kepler a descoperit peste 2.600 din cele aproximativ 3.800 de exoplanete – termenul pentru planetele din afata sistemului nostru solar – care au fost documentate în ultimele două decenii.

Sistemul de poziţionare al telescopului a cedat în 2013, la aproximativ patru ani de la lansarea acestuia, dar oamenii de ştiinţă au găsit o modalitate prin care Kepler să rămână funcţional. Telescopul a rămas acum fără combustibilul necesar să îşi continue activitatea, ceea ce duce la scoaterea sa din funcţiune.

”Deşi este un eveniment trist, nu suntem nemulţumiţi de performanţe acestei maşinării extraordinare. Zborul de nouă ani şi jumătate al telescopului Kepler a depăşit de peste două ori obiectivul iniţial”, a declarat Charlie Sobeck, inginer de sistem al proiectului la centrul de Cercetare Ames al NASA din California.

Kepler a fost succedat de satelitul TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) al NASA, lansat în luna aprilie. TESS se află într-o misiune de doi ani, care va costa 337 de milioane de dolari.

NASA a lansat telescopul Kepler pe 6 martie 2009, pentru a afla dacă planete asemănătoare Pământului, care ar putea adăposti viaţă, sunt un fapt obişnuit sau rar în alte sisteme stelare. În timpul misiunii sale, Kepler a descoperit 2.881 de planete confirmate şi alte 2.899 de posibile planete, totalul fiind de 5.580. Dintre aceste planete, circa 50 ar putea fi aproximativ de mărimea şi temperatura Pământului.

Comentarii

loading...