9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăTechNASA va marca o premieră printr-o ieşire în spaţiu exclusiv feminină

NASA va marca o premieră printr-o ieşire în spaţiu exclusiv feminină

Cele două astronaute americane aflate la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), Anne McClain şi Christina Koch, vor realiza ieşirea în spaţiu istorică la data de 29 martie, a declarat pentru agenţia DPA purtătoarea de cuvânt a NASA, Kathryn Hambleton.

Femeile au ieşit în spaţiu de numeroase ori, însă activitatea extravehiculară (EVA), aşa cum sunt denumite ieşirile în spaţiu în limbajul NASA, programată la 29 martie va fi primul eveniment de acest tip efectuat de două astronaute.

McClain şi Koch vor fi asistate de la sol de o a treia femeie, Kristen Facciol. Aceasta a publicat un mesaj pe Twitter la 1 martie în care a declarat că se va afla ”la consolă” în cadrul Centrului Spaţial Johnson al NASA, din Houston, Texas.

Cu o săptămână înainte de ieşirea în spaţiu, Agenţia Spaţială Americană va susţine o conferinţă de presă pentru a descrie activitatea celor două astronaute, a precizat Hambleton, adăugând că misiunea echipajului McClain – Koch ar putea suferi unele schimbări.

McClain se numără în prezent printre cei doi astronauţi şi un cosmonaut aflaţi la bordul ISS.

Echipajul se va dubla după 14 martie, data programată pentru lansarea unei nave spaţiale ruse Soyuz, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, care îi va avea la bord pe colegul lui Koch, astronautul NASA Nick Hague, şi pe cosmonautul rus Alexei Ovcinin.

Înainte de ieşirea în spaţiu alături de Koch, McClain va efectua o EVA împreună cu Hague, la data de 22 martie. Aceasta va fi ieşirea în spaţiu cu numărul 214 realizată de pe ISS, care orbitează Terra la o distanţă de 408 kilometri.

Prima femeie care a ieşit în spaţiu a fost Svetlana Saviţkaia, la 25 iulie 1984.

Astronauta NASA Peggy Whitson deţine recordul pentru cele mai multe ieşiri în spaţiu realizate de o femeie – 10.

Cele mai citite

Naționala Under-19 a încheiat Turul de Elită cu o victorie în fața Croației! Elevii lui Adrian Dulcea au ratat calificarea la EURO

Selecţionata României Under-19 a încheiat Turul de Elită al Campionatului European de fotbal cu o victorie cu 1-0 obținută în fața Croației, la Varazdin....

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Trafic de droguri la Brașov. DIICOT a reținut doi inculpați

La data de 25 martie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă