Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Foto Arhiva

O nouă revoluţie: Imunoterapia personalizată cu celule modificate genetic

O simplă mutaţie genetică necontrolată la nivelul unei celule poate provoca dezastrul care reuşeşte trista performanţă de a curma anual, în lume, milioane de vieţi, fără a putea fi învins uşor şi sigur.

Rl online 0 comentarii

Cancerul rămâne o provocare pentru cercetătorii din domeniul sănătăţii, iar la Centrul OncoGen din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, unicul de acest fel din Europa de Est, inaugurat în decembrie 2015, un colectiv interdisciplinar condus de prof. dr. Virgil Păunescu derulează proiecte în cadrul cărora se urmăreşte obţinerea unor linii celulare care să recunoască şi să distrugă celulele tumorale. Centrul dispune şi de două bio-imprimante tridimensionale dedicate cercetării, de asemenea unice în această parte a Europei, care pot imprima ţesut uman, de la nas şi urechi până la vase de sânge.

Într-un interviu acordat Agerpres, prof. dr. Virgil Păunescu vorbeşte despre cercetările care se derulează în domeniul oncologic, dar şi despre unicitatea instituţiei. El admite că România are ''un decalaj'' ştiinţific, dar spune că acesta s a redus în ultimii ani. În context, el critică bugetul acordat cercetării şi spune că acesta ''condamnă la subdezvoltare''.

''Este singurul centru din estul Europei care are facilităţi de cercetare şi producţie. Nici Viena nu are astfel de facilităţi în momentul de faţă, adică facilităţi de producţie de medicamente de mici dimensiuni, pentru în care se poate face terapia personalizată'', punctează el.

Prof. dr. Păunescu mai spune că cea mai mare problemă cu care se confruntă centrul sunt achiziţiile de reactivi.

''Suntem în competiţie cu toată Europa şi noi ar trebui să ne mişcăm cel puţin la fel de repede ca şi ei, dacă vrem să-i prindem din urmă. În străinătate, dacă faci o cerere de achiziţie pentru un reactiv dimineaţa, după masă îl şi ai. La noi, acest proces durează luni de zile, chiar şi un an'', explică el.

În acelaşi timp, dr Păunescu vorbeşte şi despre imunoterapia personalizată cu celule modificate genetic, o nouă revoluţie în domeniu, punctând că îşi doreşte ca bolnavii din România să poată avea acces cât mai curând la un astfel de tratament.

Comentarii

loading...