Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Astronomii români au descoperit o stea variabilă

Specialiștii de la Observatorul Astronomic al Muzeului "Vasile Pârvan" din Bârlad au descoperit, în premieră pentru această instituţie, o stea variabilă.

Mihai Diac 0 comentarii

În urma unor observaţii astronomice cu caracter ştiinţific realizate cu ajutorul telescopului, specialiștii de la Observatorul Astronomic al Muzeului "Vasile Pârvan" Bârlad au descoperit, pentru prima oară, o stea variabilă, ce va purta numele Barlad V1.

Steaua variabilă Barlad V1 a fost descoperită la începutul lunii noiembrie 2019, în urma procesării unor cadre test pentru observaţii fotometrice. Curba de lumină a fost raportată pe 4 decembrie 2019 la American Association of Variable Star Observers (AAVSO), informează un comunicat de presă transmis redacției "România Liberă".

Stelele variabile sunt acele stele care îşi modifică strălucirea, drept consecinţă a unor procese din interior. Sunt mai multe tipuri de stele variabile, iar Barlad V1 este de tip Delta Scuti.

Steaua nou descoperită face parte din clasa spectrală A7V şi variază cu aproximativ 0.07 magnitudini în 98 de minute. 

Barlad V1 este situată la o distanţă de aproximativ 4000 ani lumină de Terra, în dreptul constelaţiei Perseus.

Comentarii

loading...