Istanbul  (Foto: www.hurriyetdailynews.com)

Istanbul (Foto: www.hurriyetdailynews.com)

Primarul din Istanbul susține că noul canal peste Bosfor, dorit de Erdogan, aduce riscuri uriașe

Construirea unui nou canal peste strâmtoarea Bosfor, dorită de președintele Turciei, Recep Erdogan, implică riscuri uriașe, a avertizat primarul orașului Istanbul, Ekrem Imamoglu.

Mihai Diac 0 comentarii

Primarul orașului Istanbul, cel mai mare din Turcia, a calificat, miercuri, planul noului canal, promovat de președintele Erdogan, drept "un proiect dezastruos", informează agențiile de presă occidentale.

Planul noului canal dintre Marea Neagră şi Marea Marmara prevede realizarea unei artere navigabile cu o lungime de 45 de kilometri (circa 28 de mile marine) şi o lăţime de 400 de metri, a cărui construcţie ar urma să fie finalizată în anul 2023.

Utilitatea acestei construcții derivă din necesitatea descongestionării Strâmtorii Bosfor, care este una dintre cele mai aglomerate din lume, și mai ales de reducere a riscurilor produse de apropierea prea mare dintre navele care transportă mărfuri periculoase, cum ar fi produsele petroliere.

Pe de altă parte, activiștii de mediu, ale căror argumente sunt invocate de primarul din Istanbul, avertizează că o asemenea construcție va distruge milioane de metri pătraţi de pădure şi de terenuri agricole din zona orașului Istanbul și va distruge sursele de apă potabilă ale acestui oraș cu opt milioane de locuitori.

Criticile primarului din Istanbul la adresa proiectului dorit de Erdogan apar în contextul în care primarul Ekrem Imamoglu nu face parte din partidul lui Erdogan ci reprezintă Partidul Republican al Poporului (CHP), de opoziţie.

Comentarii

loading...