18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechRadare în mașini civile

Radare în mașini civile

Plenul CCR a respins acea propunere legislativă de modificare a Codului Rutier, prin care angajații Ministerului de Interne ar fi devenit obligați să instaleze dispozitivele de măsurare a vitezei doar în autovehicule care să poarte însemnele Poliției și care să fie așezate în locuri vizibile.

Drept urmare, mijloacele tehnice omologate de măsurare a vitezei pot fi instalate în autovehicule cu sau fără sigla Poliției, iar dacă aceste mijloace sunt tip pistol radar, ele pot fi ținute în mână de un polițist în uniformă sau în civil.

Prin decizia adoptată miercuri, 10 iulie, judecătorii CCR au admis, parţial, o sesizare de neconsituţionalitate formulată de preşedintele Klaus Iohannis. CCR respinge, astfel, varianta adoptată de Parlament.

 

Ce aprobase Parlamentul

„Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive, de către poliţişti care nu poartă uniforme, cu înscrisuri şi însemne distinctive şi care nu sunt amplasate în locuri vizibile”.

Această modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice fusese aprobată de Camera Deputatilor la data de 14 mai 2019.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...
Ultima oră
Pe aceeași temă