12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechRoboții, în linia întâi a luptei împotriva coronavirusului!

Roboții, în linia întâi a luptei împotriva coronavirusului!

Cu 314 de cazuri confirmate de Covid, începând cu 22 mai Rwuanda a solicitat ajutorul a cinci roboți anti-epidemici pentru a lupta împotriva pandemiei. Roboții au fost donați de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) centrului de tratament Kanyinya care tratează pacienți cu Covid-19 din capitala Kigali. Luptătorii robotici anti Covid au fost primiți de către ministrul Sănătății și ministrul tehnologiei și inovației săptămâna trecută și urmează să fie utilizați pentru screeningul temperaturii în masă, monitorizarea stării pacientului și păstrarea evidenței medicale a pacienților cu Covid-19. În cadrul efortului general de prezervarea a sănătății personalului medical uman, roboții vor putea analiza datele provenite de la aproximativ 150 de persoane în fiecare minut, pentru a depista simptome ale virusului cum ar fi tuse temperatură ridicată și tuse uscată, având capacitatea de a capta stimului sonori și vizuali din partea pacienților și de a anunța lucrătorii din sănătate cu privire la anomaliile detectate.

Peste 90.000 de lucrători medicali din întreaga lume au contactat Covid-19 în timpul tratării pacienților afectați. Pentru a reduce aceste cifre, guvernul rwandez vrea ca angajații săi din sănătate să aibă un contact fizic limitat cu pacienții aflați sub îngrijire. Roboții au capacitatea de a livra medicamente, alimente și alte elemente esențiale în locul lucrătorilor de prim rang către pacienții Covid-19 care urmează tratamentele, fiind programați pentru a comunica în mod corespunzător și, de asemenea, pentru a educa lucrătorii din sănătate și pacienții cu privire la pericolele virusului. Inginerii ciberneticieni, specializați în robotică, ai UNDP, instruiesc în aceste zile personalul Ministerului Sănătății din Rwanda cu privire la modul de utilizare a roboților, astfel încât aceștia să poată fi trimiși cât mai curând în linia întâi a luptei împotriva pandemiei.

Roboții anti-Covid, folosiți și în Tunisia sau Statele Unite

În timpul stării de urganță din Tunisia, roboți de poliție au fost dislocați în zonele de patrulare din capitala țării pentru a se asigura că locuitorii respectau restricțiile de circulație. Echipamentele cibernetice au fost operate de la distanță de ofițeri de poliție care verificau identitatea trecătorilor cu ajutorul camerelor robotice. Tot un robot a fost folosit, în Seattle, și pentru a trata prima persoană din SUA care a acuzat simptomatologie specifică Covid-19.

Roboții, implicați în lupta contra coronavirusului și în spitalele din România

În România, tehnologia robotică a fost implementată de către ”Bucharest Robots”, o echipă de specialiști care încearcă să livreze soluții inteligente în timpul pandemiei de coronavirus, donând roboți de intervenție mai multor spitale din România.

Astfel, Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța a primit un robot complet autonom de dezinfecție cu lumină UVC care a dezinfectat un spațiu de 7500 mp în doar câteva ore. Tehnologia în baza căreia funcționează acest robot e foarte simplă: pratic, robotul curăță în mod extrem de eficient și ajută la combaterea bacteriilor, virusurilor, fungilor și a altor patogeni. Robotul care folosește spectrul de lumină UVC funcționează fără intervenție umană și poate dezinfecta singur mai multe saloane sau săli de operații, având o productivitate mult mai mare și protejând astfel personalul medical din spitale.

Alți roboți care oferă informații pacienților sau care livrează mâncare celor aflați în tratament sunt folosiți în prezent în cadrul Spitalului Modular COVID-19 al Departamentului pentru Situații de Urgență, la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, și Spitalul de Boli Infecțioase Brașov.

Robotul ”Escu”, mesaj optimist pentru președintele Klaus Iohannis

Președintele a mulțumit tuturor celor implicați în eforturile inovatoare de intervenție în timpul pandemiei.

Un moment considerat istoric a putut fi punctat la inaugurarea Spitalul Modular ”Bucureștii Noi”, acolo unde președintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat de un robot cu un mesaj inedit. ”Bine ați venit, domnule Președinte! Numele meu este Escu și sunt la datorie în Spitalul Modular Covid-19. Trecem prin vremuri dificile, dar o să fie bine!”, a fost mesajul transmis de robot. Unitatea de suport a fost amenajata cu ajutorul a peste 50 de companii private şi ONG-uri, şi a fost predată specialiştilor de la Institutul Matei Balş şi DSU, Klaus Iohannis declarându-se impresionat de ”soluţii noi și inovatoare” de luptă împotriva pandemiei.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă