14.8 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăTechRobotul din Avatar este mai aproape de realitate cu ajutorul tehnologiei 5G

Robotul din Avatar este mai aproape de realitate cu ajutorul tehnologiei 5G

Realizat în parteneriat cu operatorul telefon din ţara niponă, NTT Docomo, robotul T-HR3 poate fi ghidat de la mare distanţă graţie comunicaţiei realizate prin intermediul noului standard 5G.

T-HR3 a fost lansat iniţial în urmă cu un an şi se află deja la a treia versiune, însă abia acum este posibilă controlarea wireless a acestuia. Raza de acţiune, conform producătorului japonez, este de maxim 10 kilometri.

Asta înseamnă că un operator aşezat într-o bază şi echipat cu controllere pentru mâini şi picioare, la care se adaugă o cască care-i permite să vadă ceea ce vede robotul, îl poate controla pe acesta de la o distanţă de până la 10 kilometri.

În urma comenzilor primite de la operator, robotul trimite un feedback care să-i permită acestuia să înţeleagă mai bine mediul în care acţionează.

Un sistem de balansare a corpului şi coordonare a acţiunilor, împreună cu încheieturile flexibile ale membrelor îi permit robotului să stea drept, să se deplaseze şi să acţioneze similar omului până la un anumit punct.

T-HR3 a fost proiectat de la bun început să funcţioneze wireless, însă o poate face abia acum, cu ajutorul tehnologiei 5G. Aceasta beneficiază de o latenţă foarte mică, ceea ce permite robotului să acţioneze într-un timp foarte scurt de la momentul în care a fost dată comanda.

Scopul producătorului, conform şefului diviziei de robotică din cadrul Toyota, Akifumi Tamaoki, este de a dezvolta un robot prietenos şi ajutător care să coexiste şi să îmbunătăţească viaţa oamenilor.

Printre posibilele aplicaţii ale lui T-HR3 se numără asistarea pacienţilor cu mobilitate limitată, realizarea unor operaţiuni periculoase sau greu accesibile omului ori ridicarea unor mari greutăţi.

Cele mai citite

Tineretul continuă campania de calificare la EURO 2025! Lotul României U21 pentru meciul cu Armenia

Selecționerul Daniel Pancu a anunțat lista jucătorilor convocați pentru partida pe care echipa națională de tineret a României o va disputa în preliminariile Campionatului...

Ultima zi de alegeri prezidențiale în Rusia. Pentru a masca absenteismul, propaganda Kremlinului anunță că rușii au votat online

Duminică dimineață, la începutul zilei a treia (ultima) de alegeri prezidențiale în Rusia, prezența fizică la urne depășea cu puțin 50 la sută din...

Protest împotriva realegerii lui Vladimir Putin

Mii de persoane s-au prezentat duminică la secțiile de votare din Rusia pentru a participa la un protest politic pașnic, dar simbolic, împotriva realegerii...
Ultima oră
Pe aceeași temă