13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechRomânca Alexandra Grigore a uimit comunitatea științifică prin contribuția sa la o...

Românca Alexandra Grigore a uimit comunitatea științifică prin contribuția sa la o invenție

Ea folosește aparatul în țările sărace ale continentului african pentru a le crea o identitate și un dosar medical oamenilor care nu sunt înregistrați în bazele de date ale autorităților, informează Libertatea.

Amprentarea salvează vieți în Kenya. Datorită scannerului portabil, oamenii care nu figurează în bazele de date sunt amprentați și au de acum înainte un dosar medical complet, în care sunt trecute toate controalele efectuate.

”Fără el (dispozitiv, n.red.), oamenii probabil ar rămâne acasă şi şi-ar accepta soarta. Le oferim speranţă, biometria ne-a schimbat complet modul de a gândi”, spune Sabwa, voluntar, citat de CNN.

Scannerul se conectează la telefoanele asistenților medicali sau doctorilor, iar de aici, amprentele ajung automat într-o bază de date, în care fiecărui pacient îi este atribuit un cod.

„Uitându-mă la aceste date, pot spune că pacientul are cinci intrări, adică a fost tratat de cinci ori”, afirmă Sabwa, voluntar.

Invenția mult-lăudată, devenită realitate și datorită unei românce. Pe ea o cheamă Alexandra Grigore și este co-fondatoarea organizației care a pus la punct dispozitivul.

„Tehnologia biometrică le permite multor organizaţii să evite un sistem bazat pe computer şi să treacă de la un sistem birocratic, la unul mobil. Sunt 1,1 miliarde de oameni în lume care nu figurează în acte oficiale, precum paşaport, certificat de naştere, ceea ce-i face invizibili pentru restul lumii”, afirmă Alexandra Grigore, cofondatoare Simprints.

Românca a absolvit Academia de Studii Economice din București și Politehnica. Ea mai are un master în nanotehnologie și biotehnologie, la o universitate din Germania. Munca sa i-a atras atenția lui Bill Gates, care i-a plătit doctoratul la Universitatea Cambridge din Marea Britanie (13.000 de lire pe an).

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă