11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechRomânia poate propune cosmonauți pentru Agenția Spațială Europeană

România poate propune cosmonauți pentru Agenția Spațială Europeană

După o pauză de 11 ani, Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat că este în căutare de noi astronauți. Perioada indicată pentru înscrierea candidaturilor este între 31 martie și 28 mai 2021. Agenția Spațială Română (ROSA) a precizat că și cetățenii români se pot oferi pentru acest program, întrucât România este stat membru al ESA.

După încheierea perioadei de înscriere din primăvara anului 2021, va urma un proces de selecție în șase etape, care ar urma să se finalizeze în octombrie 2022.

O fericită coincidență o reprezintă faptul că, în 2021, se împlinesc 40 de ani de la zborul în Cosmos al ofițerului inginer Dumitru Prunariu, care este primul și, până acum, singurul astronaut român. Echipajul lui Prunariu din anul 1981 a fost format din doi cosmonauți, colegul lui Prunariu fiind un ofițer sovietic.

Președintele ROSA este fizicianul dr. Marius Ioan – Piso. El subliniază că România este deja “lider regional în domeniul spațiului” și că trebuie să-și consolideze această poziție, întrucât “viitorul este în spațiu, un domeniu în care investițiile aduc dezvoltare tehnologică, științifică, economică”.

„România este implicată în programele europene de explorare spațială, dezvoltând totodată colaborarea pentru misiunile inițiate de NASA de explorare a Lunii cu echipaj uman”

Marius Ioan – Piso,

Președintele Agenției Spațiale Române

 

Un fapt istoric este că România a ajuns la statutul de “națiune spațială” în  epoca lui Ceaușescu, printr-o colaborare cu URSS, care a acceptat un specialist român la bordul unei nave proprii. Este greu de estimat ce șansă ar fi avut România dacă nu ar fi făcut parte, la acel moment, din blocul țărilor comuniste.

“România a construit în acești ani colaborări internaționale, consolidându-și rolul de națiune spațială. Sper ca în urma acestei campanii să pot preda ștafeta următorului astronaut român, care să reprezinte România în viitoarele misiuni de explorare spațială”

Dumitru Prunariu,

Cosmonaut

Elementul de vârf al cercetării spațiale din România este, cu certitudine, zborul primului cețean român în Cosmos, acesta fiind inginerul Dumitru Dorin Prunariu.

 

În domeniul spațial, misiunile cele mai ambițioase pe care le pregătesc statele lumii sunt cele de explorare robotică și cu echipaj uman. “Ne referim aici la misiuni pe Lună și ulterior pe Marte. Identificarea unei noi generații de astronauți este esențială astăzi pentru a ne pregăti pentru misiunile de mâine”, a explicat președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Marius Ioan – Piso.

Domeniul spațial poate fi abordat nu numai de instituțiile de stat, ci și prin activități private. Acest sistem este practicat în Occident, dar și în România. După cum am anunțat acum câteva zile, se pregătește, printr-o inițiativă privată, lansarea din Marea Neagră a unei rachete care va plasa pe orbita Terrei primul satelit artificial românesc. Această acțiune este pregătită de Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA).

Satelitul va fi construit în România, iar racheta care îl va plasa pe orbita Pământului, denumită EcoRacket, este, de asemenea, construită în țara noastră.

Racheta purtătoare este proiectată şi construită integral în România de către ARCA. Racheta va fi lansată de sub Marea Neagră, în cadrul unei unei proceduri în premieră, care va testa posibilitatea de a reduce dependenţa de o rampă de lansare clasică, aflată pe sol.

Dacă acest program științific și tehnologic va reuși, ARCA va candida și pentru un premiu de zece milioane de euro oferit de Comisia Europeană cu rolul de a stimula tehnica aerospaţială. Premiul are rolul de a stimula cercetarea și industria aerospațială europeană, prin realizarea de rachete lansatoare de sateliţi cu impact negativ redus asupra mediului înconjurător, cu un cost de lansare redus.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă