20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechRusia a lansat o rachetă Soyuz încărcată cu 33 de sateliți

Rusia a lansat o rachetă Soyuz încărcată cu 33 de sateliți

Rachetă Soyuz-2.1a a fost lansată la ora locală 8:41 (07:41 GMT+2) de pe cosmodromul Vostochny din Extremul Orient rus, se arată într-un comunicat emis de Roscosmos.

Satelitul hidrometeorologic rusesc Meteor-M No.2-2 a fost plasat cu succes pe orbită, la o altitudine de circa 832 de kilometri. Acesta va oferi imagini cu nori, suprafață Pământului și zone acoperite cu gheață și zăpadă în spectre vizibile, infraroșii și de microunde.

Totodată, satelitul poate obține informații referitoare la temperatura suprafeței marilor și oceanelor și la starea stratului de ozon și de asemenea poate determina nivelul de umiditate, fapt ce poate îmbunătăți acuratețea prognozelor meteorologice.

Majoritatea sateliților de mici dimensiuni lansați vineri au fost fabricați în Germania, Franța, Statele Unite, Israel, Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Thailanda, Ecuador, Cehia și Estonia, a precizat Roscosmos.

Trei sateliți au fost realizați de studenți ruși în scopuri științifice, pentru a ajută la înțelegerea condițiilor din spațiu și la monitorizarea circulației aeronavelor civile.

Această a fost cea de-a cincea lansare a unei rachete de pe cosmodromul Vostochny, prima construcție de acest tip ridicată în scopuri civile.

Cosmodromul Vostochny este menit, printre altele, să asigure independența misiunilor spațiale rusești, care la ora actuală folosesc baza aeriană de la Baikonur, din Kazahstan.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă