Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Secretele noului sistem de localizare. Cum au lucrat românii și americanii

Secretele noului sistem de localizare. Cum au lucrat românii și americanii

Operaționalizarea sistemului a fost realizată prin colaborarea specialiștilor români de la STS și de la firmele de telefonie mobilă cu americanii de la Google.

Mihai Diac 0 comentarii

În ultimele cinci luni, echipe de ingineri și programatori români de la STS au colaborat cu echipa Android ELS de la Google pentru a efectua testările preliminare şi pentru a îmbunătăți precizia localizării apelurilor la 112. De asemenea, implementarea s-a realizat în strânsă legătură cu marii operatori de telefonie mobilă din România, care au efectuat lucrări în infrastructurile proprii, pentru a facilita transmiterea informațiilor AML către serviciul de urgență.

Infrastructura Sistemului 112 a fost configurată pentru a permite recepționarea poziției geografice transmise și de pe telefoanele cu sistem de operare iOS, fapt confirmat de Apple în urma testelor pe care le-a realizat până în prezent. La finalul lunii martie, s-a lansat actualizarea sistemului de operare iOS la versiunea 13.4 care permite furnizarea localizării AML și pentru utilizatorii telefoanelor iPhone. Spre deosebire de soluția oferită de Google, terminalele Apple transmit poziția către Sistemul 112 doar în cazul apelurilor telefonice de urgență, nu și în cazul transmiterii de mesaje de urgență prin SMS la numărul 113.

În ce țări funcționează sistemul AML

Conform Asociaţiei Europene a Numărului de Urgență 112 (EENA), soluția de localizare AML este deja funcțională în 19 țări - Austria, Belgia, Danemarca, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Islanda, Lituania, Mexic, Moldova, Norvegia, Noua Zeelandă, Olanda, Slovenia, Statele Unite, Suedia și UK, cărora li se adaugă, acum, și România.

Pentru telefoanele cu Android

Telefonul trebuie să dețină sistemul de operare Android, începând cu versiunea 4.0 sau mai nouă şi să aibă Serviciile Google Play instalate. De asemenea, telefonul trebuie să aibă integrate funcțiile de GPS şi Wi-Fi.

Serviciul Android ELS recunoaște când un utilizator efectuează un apel de urgență la 112 sau când se transmite un SMS la 113 și va calcula locația folosind mai multe surse de localizare (AGPS, rețea mobilă, WiFi și senzori din telefon). Locațiile ELS sunt calculate pe dispozitiv și trimise prin SMS și / sau internet, direct la dispeceratul 112.

Comentarii

loading...