15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechSistemul bancar, "preferatul" atacurilor de tip phising

Sistemul bancar, “preferatul” atacurilor de tip phising

Principalele ţinte ale atacurilor de phishing au fost, în primele trei luni ale anului, portalurile globale de Internet şi cele din sectorul financiar, în timp ce paginile de Facebook false au reprezentat 60% din phishing-ul de social media, reiese din raportul Kaspersky Lab “Activităţile de spam şi phishing în T1 2018′.

Conform documentului, în primul trimestru al anului, phishing-ul financiar (care include bănci, servicii de plată şi magazine online) a continuat să reprezinte circa jumătate din totalul atacurilor de acest tip (43,9%), un plus de 4,4% faţă de finalul anului trecut. În acest sens, atacurile asupra băncilor, a magazinelor online şi a sistemelor de plată rămân în Top 3.

În ierarhia celor mai mulţi utilizatori afectaţi de atacurile de tip phishing, pe primul loc se clasează Brazilia (19% din total), urmată de Argentina (13%), Venezuela (13%), Albania (13%) şi Bolivia (12%).

Raportul Kaspersky Lab relevă, totodată, că, în luna ianuarie a acestui an, cantitatea de mesaje spam a atins apogeul, cu 55%, iar cantitatea medie de mesaje spam din traficul de e-mail din toată lumea a fost de 52%, cu 4,6% mai puţin decât în ultimul trimestru din 2017.

În acest context, Vietnam a devenit cea mai mare sursă de spam, luând locul SUA şi Chinei. Alte ţări din Top 10 sunt: India, Germania, Franţa, Brazilia, Rusia, Spania şi Iran. Ţara cea mai atacată de e-mail-urile spam a fost Germania, iar pe următoarele locuri s-au clasat Rusia, Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite.

“În primul trimestru din 2018, tehnologiile Kaspersky Lab anti-phishing au împiedicat peste 3,7 milioane de tentative de a vizita pagini frauduloase ale reţelelor de socializare, dintre care 60% au fost pagini de Facebook false. La începutul anului, Facebook era cea mai populară reţea de socializare pentru infractori, paginile sale fiind frecvent falsificate, în încercarea de a fura date personale prin intermediul atacurilor de phishing. Acesta este un fenomen de lunga durată: în 2017, Facebook a devenit una dintre primele trei ţinte pentru phishing în general, cu aproape 8%, urmată de Microsoft Corporation (6%) şi PayPal (5%)”, se arată în cercetarea Kaspersky Lab.

În T1 din acest an, Facebook a condus şi la categoria phishing de social media, urmata de VK – un serviciu de socializare din Rusia – şi de LinkedIn. “Motivul este foarte posibil să aibă legătură cu cele 2,13 miliarde de utilizatori activi lunar pe Facebook, printre care şi aceia care se loghează din aplicaţii necunoscute cu datele lor, implicit dându-le acces la acestea”, precizează experţii.

Phishing-ul de social media este o formă de infracţionalitate cibernetică ce implica furtul datelor personale din contul victimei de pe o reţea de socializare. Infractorii creează o copie a unui site de socializare (de exemplu, o pagina de Facebook falsă) şi încearcă să păcălească victimele să-şi dezvăluie datele personale, cum ar fi: numele, parola, numărul de card sau codul PIN.

Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă