10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechStatele Unite interzic WeChat și TikTok din magazinele de aplicații

Statele Unite interzic WeChat și TikTok din magazinele de aplicații

TikTok nu se va confrunta cu cele mai drastice sancțiuni decât după alegerile din 3 noiembrie, dar utilizatorii WeChat ar putea simți efectele încă de duminică.
Ordinul, care a fost justificat prin preocupările privind securitatea națională și confidențialitatea datelor, succede unor săptămâni de negocieri cu serviciul de partajare video TikTok. Președintele Donald Trump a presat proprietarul chinez al aplicației să vândă operațiunile TikTok din SUA către o companie internă pentru a satisface preocupările SUA cu privire la colectarea datelor TikTok și problemele conexe.
Gigantul tehnologic din California, Oracle, a încheiat recent un acord cu TikTok în acest sens, deși detaliile rămân în ceață. Trump a declarat vineri că a fost deschis la o înțelegere, menționând că „avem câteva opțiuni grozave și poate putem menține mulți oameni fericiți”, sugerând că până și Microsoft, care a declarat că oferta sa pentru preluarea TikTok a fost respinsă, ar putea continua să fie implicat în proiectul de preluare, alături de Oracle și Walmart.

Noua dispoziție pune presiune pe proprietarul TikTok, ByteDance, solicitându-i să facă o serie de noi concesii, a declarat James Lewis de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. Donald Trump a spus săptămâna aceasta că nu-i place ideea ca ByteDance să păstreze controlul majoritar al TikTok. „La îndrumarea președintelui, am luat măsuri semnificative pentru a combate colectarea rău intenționată a Chinei de date personale de la cetățenii americani, promovând în același timp valorile noastre naționale, normele bazate pe reguli democratice și aplicarea agresivă a legilor și reglementărilor SUA”, a declarat secretarul pentru comerț, Wilbur Ross. într-o declarație pregătită.

TikTok și-a exprimat „dezamăgirea” față de această decizie și a spus că va continua să conteste „ordinul executiv nedrept” al președintelui Donald Trump. Departamentul Comerț adoptă prctic un ordin anunțat de președintele Donald Trump încă din luna august. TikTok a anunțat că intenționează să conteste în instanță interdicția în cauză.

Ministerul comerțului din China a condamnat interdicția și a cerut SUA să oprească ceea ce a numit a fi un comportament greșit și agresiv. Oficialii Ministerului au avertizat că statul chinez va „lua măsurile necesare pentru a proteja drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze”.

Acțiunea este ultima încercare a administrației Trump de a contracara influența Chinei, o superputere economică în creștere. De la preluarea mandatului în 2017, Trump a purtat un război comercial cu China, a blocat fuziunile care implică companii chineze și a înăbușit afacerea firmelor chineze precum Huawei, celebrul producător de telefoane și echipamente de telecomunicații.

 

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă