Staţia Spaţială Internaţională : Astronauţii vor avea pentru prima dată un coleg robot

Staţia Spaţială Internaţională : Astronauţii vor avea pentru prima dată un coleg robot

O misiune comandată de NASA şi executată de SpaceX va duce vineri la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale primul robot care foloseşte inteligenţa artificială, pentru a ajuta astronauţii în realizarea experimentelor.

Rl online 0 comentarii

O rachetă Falcon 9 aflată deja la a 15 misiune va pleca vineri spre Staţia Spaţială Internaţională cu o încărcătură de peste 2,7 tone de provizii pentru cei şase astronauţi de la bord.

Alături de mâncarea, apa, echipamentele şi tehnologiile necesare derulării experimentelor microgravitaţionale programate, pe Staţie va urca şi un coleg nou – un robot care îi va ajuta pe astronauţi la diverse sarcini. Robotul numit CIMON (de la Crew Interactive Mobile Companion) arată ca o minge pe care a fost montat un ecran. Pe ecran este afişată o figură desenată care ar trebui să reprezinte personalizarea robotului.

CIMON a fost dezvoltat de Airbus pentru agenţia spaţială germană exact cu scopul de a vedea dacă un robot poate contribui la simplificarea vieţii astronauţilor în spaţiu.

Înainte de a fi trimis pe Staţia Spaţială Internaţională, CIMON s-a antrenat deja într-un avion parabolic. Acest tip de avion urmează o traiectorie specială pentru a crea imponderabilitate şi este folosit pentru antrenamentele astronauţilor.

Deplasarea lui CIMON în condiţiile de gravitaţie ale Staţiei Spaţiale Internaţionale este asigurată de 14 ventilatoare interne care manevrează prin inspirarea, respectiv expirarea aerului în anumite direcţii. Partea software, cea responsabilă de înţelegerea şi executarea comenzilor vocale ale astronauţilor, foloseşte algoritmi de inteligenţă artificială şi a fost furnizată de IBM.

Această primă misiune are rolul de a testat abilităţile de inteligenţă artificială ale lui CIMON. Interacţiunea dintre astronauţi şi roboţi va dura doar trei ore, iar informaţiile acumulate de CIMON vor fi folosite pentru îmbunătăţirea acestuia.

Comentarii

loading...