Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cercetătorii se întreabă: De ce sunt balenele atât de mari?

Cântărind 200.000 de kilograme și având lungimea și lățimea unui teren de baschet, balena albastră este cel mai mare animal care a trăit vreodată. Acum, oamenii de știință au descoperit de ce acestea, ca și alte balene, au crescut atât de uriașe.

Elena Mitrovici 0 comentarii

Cântărind 200.000 de kilograme și având lungimea și lățimea unui teren de baschet, balena albastră este cel mai mare animal care a trăit vreodată. Acum, oamenii de știință au descoperit de ce acestea, ca și alte balene, au crescut atât de uriașe.

Biologii au dezbătut îndelung motivul pentru care unele balene au devenit cele mai mari animale din lume. Unii au spus că, întrucât apa susține greutatea animalului, acesta se poate mișca mai ușor și poate înghiți suficientă mâncare pentru a susține un apetit uriaș. Alții au sugerat că balenele au crescut atât de mari pentru a se apăra de rechinii uriași și alți megaprădători, notează Sciencemag.org.

Disputa experților

Cercetătorii au mai dezbătut serios și momentul în care aceste animale au crescut atât de mari.

În 2010, Graham Slater, un biolog evoluționist de la Universitatea din Chicago, a susținut că cetaceele s-au separat în diferite grupe de mărimi în urmă cu aproximativ treizeci de milioane de ani. Delfinii au rămas piticii acestei lumi a cetaceelor, balenele care se hrănesc prin filtrare au devenit uriașe, iar zifiidele (balenele cu cioc prădătoare) au rămas de dimensiuni medii.

Însă Nicholas Pyenson, expert în balene la Institutul Smithsonian, era sceptic. Astfel, cei doi au decis să studieze vasta colecție a muzeului pentru a lămuri disputa. Pyenson deja analizase proporțiile balenelor vii și determinase că mărimea unei balene este corelată cu cea a maxilarului. Apoi a măsurat craniile a 63 de specii de balene dispărute și a 13 specii moderne și le-a așezat pe o linie a timpului care a demonstrat arborele genealogic al balenei.

Din aceste date a rezultat că balenele nu au crescut atât de mari chiar atât de demult cum sugerase Slater. Nici nu au crescut treptat, în timp. În schimb, au devenit moderat de mari și au rămas așa până în urmă cu aproape 4,5 milioane de ani. Atunci, balenele au devenit de la relativ mari la uriașe. Balenele albastre de astăzi au 30 de metri lungime, iar până în urmă cu 4,5 milioane de ani cea mai mare balenă avea doar 10 metri lungime.

Mai multă hrană

Apoi, cercetătorii au vrut să descopere ce s-a petrecut în lume în momentul respectiv și a putut provoca schimbarea. Au aflat că mărirea balenelor coincide cu începutul primei epoci de gheață. Pe măsură ce ghețarii se extindeau, primăvara și vara invadau oceanele cu nutrienți, alimentând creșterea explozivă a krillilor și a animalelor mici cu care se hrănesc balenele, au speculat cercetătorii. Concluzia lor a fost, așadar, că hrana a determinat evoluția balenelor.  

Citește totul despre:

Comentarii

loading...