17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCum ne influenteaza dimensiunile corpului stilul de viata (I)

Cum ne influenteaza dimensiunile corpului stilul de viata (I)

Atletii de performanta au degetul inelar mai mare, iar femeile cu solduri late aduc pe lume copii mai inteligenti. Acestea sunt doar doua exemple ale modului in care dimensiunile unor componente ale trupului uman pot indica diferentele dintre oameni in diverse aspecte ale vietii de zi cu zi. Roger Dobson a explicat presei din Marea Britanie felul in care formele si marimile corpului pot fi considerate indicatori pretiosi ai unor trasaturi distinctive pentru fiecare individ, dar pot fi utile si in evaluarea starii de sanatate, a gradului de fertilitate, a coeficientului de inteligenta emotionala, dar si a tipului de personalitate al unei persoane.

Exista cateva mituri, pe care antropologii, psihologii si oamenii de stiinta, in general, au reusit sa le demonteze prin intermediul unor studii de specialitate. De pilda, nu trebuie sa ai picioare bune pentru a fi un bun alergator, ci dimensiunile mainilor poarta amprenta acestei insusiri deosebite. Mai exact, degetul inelar mai lung sau egal cu indexul denota o abilitate mai buna in cazul atletilor. Explicatia consta in faptul ca persoanele care au aceasta caracteristica in primele trei luni de sarcina a mamei a existat un aflux mai mare de testosteron in cavitatea uterina. Insa, expunerea la o cantitate mai mare de hormoni masculini nu provoaca doar o crestere a randamentului in cazul atletilor. Un deget inelar mai lung este legat si de predispozitia pentru anumite boli – autism, tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie si infectii ale tractului respirator superior si inferior -, dar si de un risc scazut de a avea boli de inima la varsta tanara sau de a dezvolta un cancer la san in cazul femeilor. Totodata, poate fi previzionata o mai buna fertilitate, un grad sporit de agresivitate, la fel ca si stari depresive recurente si mai greu de vindecat.

Pe de alta parte, marimea picioarelor si a trunchiului poate oferi informatii pretioase in ce priveste predispozitia pentru bolile de inima, diabet, cancer de prostata sau de san. La fel, circumferinta craniului este corelata cu nivelul de inteligenta, dimensiunile soldurilor cu gradul de fertilitate si atractivitate al femeilor, in vreme ce greutatea avuta la nastere este un factor de predictie in privinta depresiei, a diabetului si a hipertensiunii. In unele cazuri, dimensiunile corpului unei persoane pot fi considerate adevarati markeri ai modului in care a evoluat individul respectiv in faza intrauterina, iar in alte cazuri acestea sunt semne distincte ale mediului de dezvoltare dupa nastere, incluzand elemente ce tin de tipul de alimentatie si de tipul de relatie familiala.

Teoria raportului dintre degete, lansata de autorul cartii cu acelasi nume, prof. John Manning, expert in psihologie evolutionista, a fost lansata pentru prima data in cadrul unei serii de seminarii sustinute la universitatile britanice Swansea si Southampton. Conform acestei teorii, dimensiunile degetelor sunt considerate un fel de registru al dezvoltarii fatului in faza intrauterina, oferind detalii despre modul in care se formeaza cele mai importante organe ale unui individ. Este vorba de faptul ca nivelul de hormoni masculini (androgeni) sau feminini (estrogen si progesteron) afecteaza dimensiunea degetelor prin intermediul unor receptori speciali incepand din cea de-a 14-a saptamana de sarcina.   

In ce priveste stilul de viata, cercetatorii de la Universitatea Cambridge au facut un studiu pe un lot de oameni de afaceri si au tras concluzia ca exista tendinta ca barbatii care au un deget inelar mai mare decat media obisnuita au sansa de a fi de 6 ori mai bogati in comparatie cu colegii lor de breasla. O alta concluzie controversata este ca dimensiunea degetelor poate spune foarte multe despre inclinatiile sexuale ale unei persoane.

In context, specialistii canadieni de la Universitatea Alberta, din Edmonton, au stabilit ca un nivel ridicat de androgeni este asociat cu "un creier masculin", ce se caracterizeaza printr-o abilitate crescuta pentru stiinte exacte (fizica si matematica) sau pentru navigatie, dar pe fondul unei agresivitati crescute, al unui nivel scazut de inteligenta verbala si al predispozitiei pentru schizofrenie. In cazul femeilor, un nivel ridicat de testosteron poate provoca stari depresive, tendinta spre lesbianism si relatii de familie disfunctionale. In schimb, femeile cu un deget inelar mai mic decat aratatorul sunt considerate mai barfitoare, dar si cu sansele cele mai mari de a avea o casnicie reusita.  

(In articolul urmator va vom prezenta lista completa a trasaturilor fizice si de personalitate in functie de dimensiunile unor parti ale corpului uman)

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă