17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCum putem calcula agresivitatea unei persoane

Cum putem calcula agresivitatea unei persoane

Cuvintele si gesturile de suparare nu exprima doar temperamentul sau starea de spirit a unui individ la un moment dat. Potrivit unui nou studiu publicat in revista Psychological Science, expresia faciala a unei persoane poate oferi informatii importante despre tendintele agresive ale acesteia.  In cazul acestui studiu, expertii au folosit datele WHR (proportia latime-inaltime), care este un sistem special de masurare a distantei dintre obrazul stang si cel drept, dar si a distantei dintre buza superioara si sprancene. In timpul copilariei, baietii si fetele au structuri faciale asemanatoare, insa, incepand cu perioada pubertatii populatia de sex masculin prezinta un coeficient mai mare decat cea de sex feminin. Cercetarile efectuate pana acum au postulat ideea ca barbatii cu un coeficient mai  mare de masculinitate sunt mai agresivi, acest lucru fiind dovedit mai ales in cazul sportivilor si cu precadere in ce-i priveste pe jucatorii de hockey sau rugby.

 
Psihologii Justin M. Carré, Cheryl M. McCormick, si Catherine J. Mondloch de  la Brock University au realizat un experiment pentru a demonstra daca este posibil sa iti dai seama de gradul de agresivitate al unei persoane doar privindu-i fotografia. La cercetari au participat mai multi voluntari, care au fost pusi sa dea note calificative pe o scala de la 1 la 7, in functie de impresiile privind agresivitatea unor personaje, ale caror fotografii trebuiau studiate intr-un interval mic de timp, ce a variat de la 20 de secunde la 39 de milisecunde. Imaginile selectate au fost foarte revelatoare, desi timpul de vizionare a acestora a fost extrem de scurt. Insa, concluzia cercetatorilor a fost ca expresia fetei unei persoane afecteaza in mod cert impresia generala a interlocutorilor sai, iar "scorul de agresivitate" determina tipul de relationare interumana si influeneaza in mod direct comunicarea cu aceasta.

 

Un studiu anterior efectuat de specialistii canadieni a demonstrat ca diferenta de lungime dintre aratator si inelar reflecta predispozitia barbatului de a fi agresiv, din punct de vedere fizic. Cu cat aratatorul este mai scurt, cu atat cantitatea prenatala de testosteron este mai mare si creste probabilitatea ca barbatul sa fie agresiv. Desi pentru barbati s-a descoperit aceasta legatura intre agresivitate si lungimea degetelor, studiul nu a gasit o astfel de legatura si pentru femei. Dr. Peter Hurd, co-autor al studiului, a afirmat ca "mai mult decat orice, aceste descoperiri evidentiaza si subliniaza faptul ca o mare parte a personalitatii si a trasaturilor noastre se formeaza inca dinainte de nastere".

 

Studiile pe animale arata ca inclinatia spre agresivitate este cel putin partial mostenita genetic. Agresivitatea ajuta animalul sa se reproduca si sa supravietuiasca. Animalele folosesc agresivitatea pentru a dobandi si a-si asigura teritoriul, si pentru a gasi si a-si asigura resurse cum este mancarea, apa, oportunitatea de a se imperechea. Se presupune ca din punct de vedere psihologic agresivitatea si capacitatea de a omori sunt produse ale trecutului nostru evolutionist. Cel mai evident tip de agresivitate este cel intre pradator si prada sa. Animalul care se apara de pradator devine agresiv pentru a supravietui si a asigura supravietuirea puilor sai. In psihologie, agresivitatea se refera la comportamentul directionat spre a rani. Agresivitatea poate fi fizica sau verbala, iar comportamentul este clasificat ca si agresivitate daca nu produce efectiv durere sau leziuni.

 

Zona din care isi au originea emotiile este creierul si in creier au fost gasite doua zone principale care coordoneaza agresivitatea, respectiv amigdala si hipotalamusul. Agresivitatea este legata si de hormoni, din care cel mai important este testosteronul; multe experimente arata ca exista o legatura directa intre nivelul de testosteron si agresivitate la om. Un alt neurotransmitator implicat in biologia agresivitatii este serotonina. Vasopresina duce si ea la cresterea agresivitatii atunci cand este prezenta in cantitati mari in hipotalamusul anterior.

 

Conform specialistilor, exista mai multe tipuri de agresivitate:
1. gresivitatea de pradator: atacul pradatorului
2. agresivitatea inter-masculina: competitia intre masculii din aceeasi specie pentru accesul la resurse, femele, dominanta, statut, etc.
3. agresivitatea indusa de frica: agresivitatea asociata cu incercarea de a fugi din fata unui pericol
4. agresivitatea de iritabilitate: agresivitatea indusa de frustrare si directionata inspre tinta disponibila
5. agresivitatea teritoriala: apararea unei anumite zone impotriva intrusilor, in mod tipic co-specifici
6. agresivitatea materna/paterna: agresivitatea femelei/masculului cu scopul de protectie a puiului.
7. agresivitate instrumentala: agresivitatea directionata inspre obtinerea unui scop, considerat a fi un raspuns invatat la o anumita situatie.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă