10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialIT-ul ne inalta, IT-ul ne dezvata

IT-ul ne inalta, IT-ul ne dezvata

Pe masura ce tehnologia joaca un rol din ce in ce mai important in viata noastra, capacitatea de analiza si sinteza devin din ce in ce mai precare, desi abilitatile vizuale se imbunatatesc constant. Aceasta este concluzia cercetatorilor de la Universitatea din California, care au vrut sa testeze modul in care fiinta umana isi pastreaza si isi dezvolta deprinderile cu care a fost inzestrata de la nastere sau pe care si le-a insusit in timpul educatiei.

In urma a peste 50 de studii, dr Patricia Greenfield, profesor in psihologie comportamentala infantila, a explicat revistei "Science" ca, in urma expunerii la noile tehnologii, din ce in ce mai performante si complexe, copiii manifesta un randament mai scazut in ce priveste capacitatea de asimilare si sinteza a informatiilor in diverse domenii. Cel mai mare impact negativ in aceasta privinta il au jocurile video si, in special, navigarea pe internet.   

Totodata, s-a constatat scaderea interesului pentru carti in randul tinerilor, dar si a performantelor intelectuale, din cauza influxului masiv de informatii vizuale prin intermediul mijloacelor de informare in masa. "Bombardamentul cu imagini tv, clipuri tematice in PowerPoint sau pe diverse site-uri specializate, dar si preferinta pentru conversatiile online pot fi considerate principala cauza a alienareii omului modern" – a avertizat Greenfield, invocand pierderea obisnuintei utilizarii  tehnicilor clasice de comunicare si relationare interumana.

Ca remediu, specialistii propun utilizarea imaginilor media in procesul didactic, dar mai ales in evaluarea cunostintelor elevilor si studentilor, care pot procesa mult mai rapid si mai eficient informatiile transmise pe acest tip de suport, comparativ cu cle clasice, cum ar fi varianta print si seminariile.

"Stimularea imaginatiei, a proceselor cognitive bazate pe inductie, deductie si gandire analitica, ca si pe dezvoltarea abilitatilor lingvistice pot atenua impactul negativ al inovatiilor hi-tech" – sustine dr Greenfield, care crede ca in ultimele decenii s-a pierdut aproape in totalitate apetitul pentru carte.

In ce priveste influenta nefasta a prezentarilor de tip "news crawl" (gen CNN Headline News), specialistii atrag atentia asupra tendintei de superficializare si de inhibare a interesului pentru informatia exacta si concreta. In plus, se constata distragerea atentiei de la mesajul principal prin diverse "acolade informationale suplimentare" (evolutia bursei, datele meteo, informatii utilitare), fapt ce afecteaza in mod direct modul in care este inteleasa si asimilata informatia in sine.

Alti specialisti cred, dimpotriva, ca aceasta era informationala aduce si beneficii in privinta abilitatilor de multi-tasking, inclusiv prin dezvoltarea atentiei distributive. De pilda, Paul Kearney, expert la un centru de cercetari din Noua Zeelanda, exemplifica prin faptul ca persoanele care fac simulari pe jocuri video (care in proportie de 85% contin scene de violenta) isi imbunatatesc performantele intelectuale si au reactii mult mai prompte in diverse situatii limita. chiar si cu riscul de a incuraja un comportament violent si o desensibilizare in relatiile cu cei din jur.

Conform statisticilor, coeficientul de inteligenta vizuala se situeaza la limite maxime la persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 65 de ani. Insa, schimbarile negative din viata de zi cu zi produse de utilizarea tehnologiei se manifesta inca din timpul varstei prescolare, afectand in perspectiva nivelul de pregatire, inteligenta emotionala si chiar starea de sanatate.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...
Ultima oră
Pe aceeași temă