19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFOTO Descoperire incredibilă. Limbi pierdute, găsite pe pergamente vechi de 13 secole

FOTO Descoperire incredibilă. Limbi pierdute, găsite pe pergamente vechi de 13 secole

Mănăstirea Sf. Ecaterina, un sit creștin sacru așezat în umbra Muntelui Sinai, are una dintre cele mai vechi biblioteci din lume, care continuă să fie folosită și astăzi. Mii de manuscrise și cărți sunt păstrate aici, unele dintre ele conținând comori ascunse. Călugării și-au scris primele texte pe pergamente, pe care generațiile următoare, care vorbeau limbi mai moderne, le-au șters și folosit pentru a scrie Biblia. Acum, o nouă tehnologie dezvoltată de cercetători i-a ajutat să vadă textul original invizibil cu ochiul liber.

Pergamentul, mai valoros decât textul

„Nici o bibliotecă din lume nu se apropie măcar de valoarea celei de la Mănăstirea Sf. Ecaterina”, spune Michael Phelps, președintele Early Manuscripts Electronic Library din Los Angeles. „Și, adaugă el, deși călugării sunt cei care păstrează scrierile pentru generațiile viitoare, tot ei pot fi învinuiți și pentru ștergerea multora dintre texte.” Phelps a explicat că, „undeva, de-a lungul timpului, materialul din care erau confecționate pergamentele a devenit mai valoros decât textele aflate pe ele, așa că meritau să fie reciclate”.

Early Manuscripts Electronic Library din Los Angeles a inițiat în 2011, sub denumirea Sinai Palimsest, proiectul de recuperare a textelor șterse folosind imagistica multispectrală. Oamenii de știință au făcut fotografii ale materialului folosind diferite părți ale spectrului luminii și au trecut imaginile electronice printr-un algoritm. Metoda le-a permis să vadă primul strat așezat pe pergament înainte de a fi refolosit mai târziu. Printre textele descoperite, care datează din secolul al IV-lea până în secolul al VII-lea, se află poeme grecești necunoscute, primul exemplar cunoscut al Evangheliei în limba arabă, trei scrieri vechi medicale grecești, cu termeni necunoscuți până acum savanților, ca și unele dintre primele lucrări ale lui Hipocrat.

Noua tehnologie a demonstrat că biblioteca mănăstirii, probabil cea mai veche bibliotecă creștină care a supraviețuit, are, în realitate, o colecție mult mai bogată decât se credea până acum, întrucât cele peste 3.300 de manuscrise vechi conțin texte și ilustrații ascunse.

Mănăstirea Sfânta Ecaterina a fost întemeiată la poalele Muntelui Sinai de Împăratul Iustinian în jurul anului 550 și se spune că a fost clădită chiar pe locul unde Moise l-a văzut de Dumnezeu în Rugul Aprins. În prezent, aici trăiesc mai puțin de treizeci de călugări de diferite naționalități, iar slujbele se oficiază în greaca bizantină.

Cele mai citite

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă