15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMicro-ghearele, o noua descoperire ce ar putea revolutiona lumea

Micro-ghearele, o noua descoperire ce ar putea revolutiona lumea

Cercetatorii americani au reusit sa creeze cele mai mici maini robotice, numite si micro-gheare, care ar putea fi folosite in activitatile de laborator care lucreaza cu microcipuri sau cu obiecte minuscule.

Dupa studii si experimente indelungate, care uneori au fost aproape la limita SF-ului, specialistii in biochimie moleculara de la Universitatea din Maryland au realizat un proiect revolutionar pentru viitorul nanotehnologiei – anunta in editia de luni publicatia oficiala a Asociatiei Americane de Chimie. Concret, micro-ghearele metalice – care au o dimensiune de doar 1,3 centimetri – vor fi capabile sa ridice si sa mute cu precizie matematica orice tip de micro-obiect si vor fi utilizate chiar si in directionarea sistemelor micro-fluide.      

David Gracias, seful echipei de experti, a explicat ca aceste dispozitive de dimensiuni microscopice vor avea un impact deosebit mai ales in manipularea aparaturii utilizate in microbiologie, avand un inalt grad de fiabilitate si selectivitate. In plus, spre deosebire de alte tipuri de manute robotice create pana in prezent, micro-ghearele prezinta avantajul ca nu functioneaza pe baza de baterii sau diverse cabluri de alimentare la curentul electric.

Cercetatorii au descris acest proiect ca o palma minuscula, aproape cat bobul de grau si care are sase degete construite din nichel suflat cu aur si care contin anumiti compusi chimici care fac posibile operatiunile de deschidere si inchidere. Conform studiilor de laborator, oamenii de stiinta au demonstrat ca, doar cu ajutorul unui magnet, aceste micro-gheare pot apuca si aseza intr-un anumit loc situat la o distanta oarecare diferite obiecte microscopice – de la microcipuri,  particule fine, cristale sau fire de par.

Concluzia specialistilor? Noile entitati nanometrice, micro-ghearele, reprezinta un pas inainte extrem de important pentru o noua stiinta care va revolutiona umanitatea: Stiinta Sistemelor Micro-Chimico-Mecanice.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...
Ultima oră
Pe aceeași temă