Un orășel italian va folosi artificii silenţioase

Autorităţile din Collecchio, un mic oraș aflat în nordul Italiei, au adoptat o lege care-i obligă pe locuitori să folosească doar artificii silenţioase, pentru a proteja animalele.

Elena Mitrovici 0 comentarii

Autorităţile din Collecchio, un mic oraș aflat în nordul Italiei, au adoptat o lege care-i obligă pe locuitori să folosească doar artificii silenţioase, pentru a proteja animalele.

Pe lângă teama puternică pe care o declanşează, explozia artificiilor provoacă animalelor domestice numeroase probleme de sănătate, de la tulburări cardiace la greaţă, ameţeli, tremor necontrolat și dureri de cap. Animalele au un auz mult mai sensibil decât al omului, aşa că acestea pot suferi de un grav stres acustic.

Pe durata unui foc de artificii, animalele sunt adesea confuze şi nu înţeleg de unde vin acele zgomote puternice, aşa că au tendinţa de a fugi în toate direcţiile. Din nefericire, asta poate duce la pierderea animalului, care se poate rătăci sau poate fi accidentat de o maşină. Unele animale se pot afla prea aproape de explozie şi pot suferi arsuri sau vătămări ale ochilor. Găinile ar putea face ouă mai puţine după un foc de artificii, iar câinii pot avea un comportament distructiv – rod obiec-tele aflate la îndemână, rup lanţurile, zgârie ușile pentru a ieși sau intra, se izbesc de obiecte sau încearcă să sară pe fereastră, izbindu-se de sticlă.

Pentru liniştea animalelor, dar şi a locuitorilor care nu participă la evenimentul care se încheie cu artificii, în mai multe oraşe din Europa se recomandă de ceva timp folosirea artificiilor silenţioase. Colecchio este primul oraș care a adoptat o lege în acest sens.

Artificiile silenţioase produc același spectacol de lumini, dar fără bubuielile asociate în mod obişnuit. Producătorii acestor artificii le adaptează dimensiunilor spaţiului în care urmează a fi folosite.

Deşi pot fi mult mai colorate decât artificiile zgomotoase, cele silenţioase sunt folosite în special la evenimente private mici, cum sunt nunţile sau aniversările. Ele nu pot furniza o explozie aeriană puternică, aşa că nu prea pot fi folosite la spectacole de mare anvergură, cum sunt sărbătorile naţionale.

Iubitorii artificiilor tradiţionale critică noul curent de folosire a celor silen-ţioase, susţinând că lipsa bubuiturilor puternice le strică farmecul şi le reduce magia.  

Citește totul despre:

Comentarii

loading...