9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Albert Hoffman, inventatorul drogului LSD, rememorează cum a făcut descoperirea

VIDEO. Albert Hoffman, inventatorul drogului LSD, rememorează cum a făcut descoperirea

Chimistul elvețian Albert Hoffman rememorează, în autobiografia publicată în 1980, cum a descoperit, fără să vrea,  în 19 aprilie 1943, drogul cu efect halucinogen LSD, informează World Crunch.

„Nu puteam vorbi inteligibil. Mi-am rugat asistentul de laborator să mă conducă până acasă. Pe drum, starea mea s-a agravat. Tot ce vedeam în câmpul vizual se mișca și era distorsionat. Mă simțeam de parcă nu puteam să mă mișc, deși asistentul mi-a zis că mergem destul de repede”, povestește el, precizând că și-a continuat călătoria spre casă pe bicicletă.

Prima dată când corpul lui a asimilat substanța a fost din greșeală; cel mai probabil, Hoffman își dusese mâna la ochi, ceea ce l-a făcut să se simtă ciudat. Astfel, el a decis să încerce substanța din nou. Fără să știe cât de puternice sunt efectele halucinogene ale substanței a luat o doză de 0.25 miligrame. În timp ce el credea că este o doză foarte mică, s-a dovedit a fi contrariul.

După ce a ajuns acsă cu bicicleta, s-a văzut transportat într-un univers paralel. De exemplu, vecina amabilă care, ocazional, îl vizita, s-a transformat într-o „vrăjitoare malițoasă, care purta o mască colorată”.

„Orice încercare de a stopa dezintgrarea lumii externe părea imposibilă”, mai mărturisește chimistul, precizând că efectele drogului au dispărut complet a doua zi.

Câțiva ani mai târziu, compania de farmaceutice Sandoz a brevetat LDS-ul, ceea ce însemna că este gata să ajungă pe piață. Numeroase studii științifice arătau că are efect terapeutice, însă a devenit popular odată cu generația Beat și cu apariția curentului hippie.

De exemplu, profesorul de pshihologie și activistul Timothy Leary încuraja cosumul, crezând că LSD poate ajuta oamenii să dobândească un alt nivel al conștiinței. Cu toate acestea, informațiile legate de efectele negative ale substanței au dus la interzicerea ei, la finalul anilor 1960. Și Hoffman au deplâns folosirea masivă a drogului, pe care îl consider riscant.

Pe de altă parte, câțiva oameni de știință îl folosesc și astăzi. Printre ei este și psihiatrul Peter Gasser care, în 2007, a studiat beneficiile pe care mici doze de LSD reduc anxietatea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă