16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechImagini în premieră de la NASA: ce enigmă ascunde constelația Perseus

Imagini în premieră de la NASA: ce enigmă ascunde constelația Perseus

De ce străluceşte constelaţia Perseus atât de ciudat într-o culoare specifică radiaţiei X? Nimeni nu ştie cu exactitate, dar o ipoteză mult dezbătută este că aceste raze X sunt un indiciu privind îndelung căutata identitate a materiei întunecate.

În centrul acestui mister este culoarea specifică razelor X de 3,5 Kilo-electronvolţi (KeV) care pare să strălucească excesiv atunci când sunt observate regiuni din afara constelaţiei, în timp ce zona centrală care probabil înconjoară o gaură neagră supermasivă centrală este deficientă în raze X de 3,5 KeV.

O explicaţie propusă, destul de controversată, este aceea că ceva nemaivăzut până acum ar putea fi prezent în zonă, respectiv materia întunecată fluorescentă (FDM).

Această formă de materie întunecată ar putea fi capabilă să absoarbă radiaţia X de 3,5 KeV. Dacă acesta ar fi cazul, FDM, după absorbţie, ar putea emite aceste raze X din întreaga constelaţie, creând o linie de emisie.

Imaginea a fost surprinsă de Observatorul Chandra al NASA, un telescop special conceput pentru a detecta emisiile de raze X din regiuni fierbinţi ale universului, relatează AGERPRES.

Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

România are un stand la expoziția economică din Kazahstan

România are, în premieră, un stand la expoziția economică din Kazahstan, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România. "România, promovată în premieră la Almaty,...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...
Ultima oră
Pe aceeași temă