12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechTimiş: Primul festival de ştiinţe în aer liber

Timiş: Primul festival de ştiinţe în aer liber

Dedicat cu predilecţie copiilor de vârstă şcolară, liceenilor şi studenţilor, festivalul Timişoara Science Festival (TSF) are ca scop principal sprijinirea educaţiei alternative din România, după modelul târgurilor de ştiinţe din Occident.

Evenimentul a fost iniţiat de trei prieteni care s-au cunoscut la Oxford, Sandor Kruk, doctorand în astronomie la Universitate Oxford, Eliza Casapopol, care a terminat un master în matematică la aceeaşi universitate şi Oana Romocea, care, timp de nouă ani, a fost responsabil PR şi comunicare în cadrul universităţii.

Aceştia susţin că a fi mentori la TSF le oferă şansa de a împărtăşi cu tinerii din România un mod diferit, interactiv, de a prezenta ştiinţele, aşa cum şi ei le-au descoperit odată ce au plecat la universitate.

“Având experienţa altor două târguri de ştiinţă în oraşele noastre natale, Baia Mare, respectiv, Piteşti, putem garanta tuturor participanţilor că vor avea o zi distractivă şi interesantă în care vor învaţă multe lucruri noi. Scopul este ca ei să privească ştiinţele cu plăcere şi să meargă acasă sau la scoală unde să le povestească şi altora despre ce au învăţat. Asta înseamnă că mulţi copii pot descoperi că îi pasionează o astfel de disciplină şi poate, peste câţiva ani, vom avea încă un laureat Nobel din Timişoara”, au precizat doi dintre iniţiatorii evenimentului, Kruk şi Casapopol, într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.

Oana Romocea a punctat că în cadrul Universităţii Oxford a fost implicată atât în proiecte care au avut ca obiectiv popularizarea ştiinţelor în rândul elevilor, cât şi încurajarea publicului adult spre o învăţare şi descoperire continuă.

“Acest eveniment îşi propune să facă ştiinţele, precum matematica, chimia, fizica, robotica sau astronomia, mai accesibile publicului şi să le prezinte elevilor aceste discipline dincolo de formulele şi definiţiile de la clasă. Ne dorim ca participanţii să descopere ştiinţele prin experimente distractive, educative şi interactive”, a afirmat Oana Romocea.

Timişoara Science Festival îşi propune, în primul rând, să construiască o legătură dintre Diaspora academică şi mediul educaţional din Romania. Astfel, vineri, şapte studenţi şi cercetători de la Oxford vor ţine workshop-uri în şapte licee.

Ciprian Ploştinar va vorbi despre “Puterea ştiinţei”, Sandor Kruk despre “Citizen science: oricine poate contribui la descoperiri ştiinţifice”, Eliza Casapopol va susţine tema “Cum să fim mai eficienţi pentru a dormi mai mult: Aplicaţiile optimizărilor şi estimărilor în viaţa de zi cu zi”, Corina Gurău va prezenta “Aplicaţiile Inteligenţei Artificiale”, Paula Gherghinescu va vorbi despre “Stele şi galaxii”, Henrique Aguiar intră în domeniul “The Power of Data”, iar Adriana Maria Oţelea abordează tema “Depăşind sfera celor trei cariere primare: drept, medicină, inginerie”.

Pe de altă parte, TSF doreşte să ofere o platformă celor care sunt pasionaţi de ştiinţă, cultivând astfel parteneriate locale cu mai multe organizaţii cu ajutorul cărora se vor realiza o serie de ateliere pe diverse teme ştiinţifice, conduse de o sută de voluntari, sub supravegherea celor şapte “mentori” de la Oxford.

Evenimentele de vineri au loc în şapte licee, iar sâmbătă, în Piaţa Libertăţii.

TSF este unul dintre cele zece proiecte câştigătoare la concursul de proiecte organizat de Fundaţia Comunitară Timişoara, odată cu lansarea Fondului Ştiinţescu, la Timişoara.

Cele mai citite

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă