12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechUn nou instrument detectează creaţiile Deepfake cu o eficienţă de 96%

Un nou instrument detectează creaţiile Deepfake cu o eficienţă de 96%

Cercetătorii de la USC Information Sciences Institute au creat un software care reuşeşte să identifice Deepfake-urile pe baza mişcărilor subtile ale feţei şi capului.

Deepfake-urile sunt acele imagini şi clipuri video în care apar figuri ale unor persoane generate artificial cu ajutorul inteligenţei artificiale. AI-ul a ajuns în ultima vreme foarte bun la crearea acestor falsuri, încât deosebirea unui Deepfake de o imagine reală a devenit din ce în ce mai dificilă.

În mod normal, un algoritm care analizează Deepfake-urile face acest lucru cadru cu cadru, folosind în acest scop o putere mare de procesare.

Tehnologia dezvoltată de USC, procesează o întreagă filmare o dată, fiind mult mai rapid şi putând fi folosită şi pe sisteme cu dotări tehnice mai slabe.

Filmarea este comparată cu un alt video şi se verifică cele mai mici inconsistenţe, precum mişcări aproape imperceptibile pentru ochiul uman ale feţei sau capului. Cercetătorii numesc aceste indicii semnături softbiometrice.

Acest lucru este posibil datorită faptului că AI-ul nu optimizează mişcarea complet, cadru cu cadrul, atunci când crează Deepfake-urile.

După antrenarea algoritmului pe baza a peste 1.000 de Deepfake-uri, acesta a devenit foarte eficient în depistarea falselor creaţii în care apar actori, politicieni sau diverse alte personalităţi.

Fenomenul Deepfake-urilor constituie o mare îngrijorare în special în sfera politică, acolo unde există teama folosirii acestei tehnici pentru crearea ştirilor false.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă