7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecial10 moduri prin care românii ar putea evita să arunce la gunoi...

10 moduri prin care românii ar putea evita să arunce la gunoi tone de mâncare

În fiecare an, românii aruncă la gunoi 2,2 milioane de tone de mâncare. În același timp, aproape 7,5 milioane de oameni mor anual de foame la nivel mondial. Un calcul simplu și ipotetic ne arată că, dacă milioanele de tone de mâncare pe care românii le aruncă la gunoi ar fi împărțite oamenilor care sunt uciși de foame, aceștia ar primi, fiecare, aproape 300 de kilograme de alimente în fiecare an. Calculul de mai sus ne arată adevărata dimensiune a unui fenomen care ar putea fi evitat prin păstrarea alimentelor în condiții optime. Avantajele sunt evidente: economie de bani, economie de spațiu și mâncare mult mai sănătoasă.

Cum păstrați mâncarea proaspătă

Primul lucru la care trebuie să vă gândiți este planificarea rațională a cumpărăturilor și a alimentelor pe care credeți că le veți consuma. Întocmiți o listă cu nevoile de consum în funcție de diferitele tipuri de alimente. Veți evita, astfel, situațiile în care uitați de alimentele din frigider sau din debara și în care aveți neplăcuta surpriză de a le găsi alterate.

În al doilea rând, achiziționați o combină frigorifică performantă și încăpătoare. Spre exemplu, combinele frigorifice de la beko.ro conțin compartimentul EverFresh+, care reduce efectul de ofilire al verdețurilor și a fost proiectat pentru păstrarea vitalității legumelor. Compartimentul reglează nivelul umidității la interior și prelungește durata de conservare de peste trei ori.

În al treilea rând, apelați la câteva trucuri foarte utile care vă vor ajuta să păstrați alimentele proaspete pentru o perioadă cât mai mai lungă de timp:

1. Înveliți bananele în folie de plastic, mai ales dacă le depozitați în frigider cu tot cu tulpină. Aceasta elimină un gaz care ajută fructele să se coacă mai repede, iar învelirea lor anulează acest proces biologic.

2. Gătiți legumele după cel mult o zi de la momentul în care le-ați cumpărat. Veți avea parte de mâncare proaspătă și veți evita alterarea lor. 
Păstrați cartofii în saci împreună cu un măr, pentru a preveni germinarea. 

3. Pentru a revigora legumele verzi, înmuiați-le în apă rece ca gheața, pentru a le oferi din nou prospețime. 

4. Pastrați proaspete căpșunile și fructele de pădure prin spălarea lor cu apă în care ați turnat una sau două linguri cu oțet. 

5. Dacă aveți nevoie de puțin suc de lămâie, nu tăiați lămâia în două, ci înțepați-o și stroarceți-o doar atât cât este necesar, pentru a împiedica alterarea rapidă a acesteia.

6. Depozitați roșiile pe rafturi cu tulpina în jos. Umiditatea iese din legumă prin zona tulpinei și tot pe acolo pătrund bacteriile și mucegaiul. 
Înghețați făina timp de câteva zile pentru a ucide insectele dăunătoare.

7. Borcanele reprezintă cea mai bună modalitate de a păstra alimentele în frigider.

8. Când vă întoarceți de la cumpărături, depozitați alimentele proaspete în partea din spate a rafturilor din frigider sau debara, pentru a fi siguri că veți consuma întâi alimentele mai vechi și că veți evita alterarea lor. 

Astfel de trucuri vă ajută să consumați mereu alimente proaspete și să evitați alterarea acestora. Dacă vin la pachet și cu o planificare inteligentă a necesarului de consum, veți economisi anual sute de lei pe care altfel i-ați fi aruncat „pe fereastră”.

Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...
Ultima oră
Pe aceeași temă