11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRecomandarea săptămânii: restaurantul Bistro de l'Arte din Brașov

Recomandarea săptămânii: restaurantul Bistro de l’Arte din Brașov

Dacă ați vizitat Brașovul și n-ați ajuns la Bistro de l’Arte, n-ați cunoscut cu adevărat orașul. Sună a reclamă deșănțată – da, știu! –, dar asta doar din cauză că și este! Însă e o reclamă binemeritată, am constatat personal asta, în repetate rânduri. Am ajuns din nou la ei săptămânile trecute, în cadrul proiectului nostru de promovare a gastronomiei românești reinterpretate pe care îl realizăm de aproape un an împreună cu crama SERVE. 

Concluzia v-o scriu de la început: bistroul condus de Oana Coantă (foto) nu este decât parțial un loc unde să mănânci bine, local și sezonier. Este o instituție de unde radiază cultură și civilizație.

Ei se definesc ca stând „la intersecția dintre ecologie și gastronomie“, dintre „etică și plăcere“, cu misiunea de a „lupta împotriva puterii nestăvilite a industrializării alimentare și a agriculturii pe scară largă“ și de a proteja „moștenirea gastronomică, tradițiile și cultura“ care stau la baza „dreptului fundamental la mâncare bună“.

Eu i-aș defini, pentru a-mi fundamenta această caldă recomandare, în primul rând prin meniul pe care-l propun oaspeților. Urmează doar câteva extrase, luați loc pe scaun și pregătiți un șervețel sau o bavețică: pentru micul dejun, de regulă doar până la ora 12.00, puteți alege (între alte câteva) papară ardelenească, făcută cu ouă de la o fermă locală, cu carne și cârnați „la borcan“ de la băcanul (tot local) al casei, sau un mic dejun românesc care mai adaugă paparei dinainte și murături, unt, dulceață de prune cu nucă și busuioc, miere de la un furnizor local și câteva tipuri de pâine de casă – pe lângă ceai ori cafea excelentă.

Ca să înțelegeți mai bine despre ce vorbesc, nu am crezut în viața mea că o să pot mânca un mic dejun de asemenea dimensiuni, dar s-a dus ca și când n-ar fi existat – ba am șters și farfuria.

Sigur că pentru „mațele fine“ există și versiuni din ingrediente locale ale unor celebrități ca ouăle Benedict, micul dejun franțuzesc sau cu vin spumant autohton – ori bundas kenyer, pâine cu ou ca-n amintirile copilăriei.

Pentru prânz, în ziua în care am ajuns eu ultima dată vedetele erau o supă cremă de cartofi și mazăre dulce, cu brânză afumată din zonă și o cremă de mămăligă cu cârnați de oaie și vită de la ferma Cățean, cu roșii și usturoi verde. Dar puteai să-ți pui mintea și cu niște felii de mușchi de vită pe chiftea de cartof în sos de smântână, cu ceapă rumenită și cimbru, ori cu o clătită brașoveană umplută cu sos de carne de vită, învelită în pesmet și servită cu smântână și sos de roșii făcut în casă.

Pasiune și pricepere în ale bucătăriei

Dacă ar fi să mă joc cu numele acestui așezământ, aș spune că mâncarea de aici are forța și autenticitatea ademenitoare a artei naive, dublate de pasiune și pricepere în ale bucătăriei: toate sunt preparate cu finețe și echilibru gustativ, nu dau năvală ca pumnul în stomac, ci se insinuează plăcut, călduț – de nici nu știi când ai mâncat tot.

Mergeți la Bistro de l’Arte cu respect față de munca celor de-acolo și cu puțintică răbdare și veți fi răsplătiți – fiindcă toată mâncarea e făcută la comanda clien­tului, deci durează ceva mai mult (dar nu exagerat).

Au și o listă de vinuri românești valoroase la prețuri omenești, la sticlă și la pahar, ca și câteva vinuri speciale – pelin de Urlați, mied, un vin desert. 

Bistro de l’Arte

Piața Enescu nr. 11 bis

Brașov

www.bistrodelarte.ro; info@bistrodelarte.ro

Facebook/bistro.delarte

Tel.: 0721. 535.566

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă