Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Centrul Replika Foreplay Teatru social și -documentar despre mame adolescente

Primul spectacol de teatru din România despre mame adolescente, spectacol de teatru social și documentar pe tema maternității timpurii are loc azi.

Maria Capelos 0 comentarii

Piesa este scrisă și regizată de Ozana Nicolau și reprezintă primul proiect de teatru al Asociației Art Revolution realizat în parteneriat cu Asociația Culturală Replika. Spectacolul are la bază documentarea fenomenului nașterilor timpurii în România și explorează condiția vulnerabilă a acestor tinere într-o societate care, pe de o parte idealizează condiția maternității, iar pe de altă parte, operează cu o percepție stereotipizantă la adresa mamelor adolescente.

Rolurile mamelor adolescente sunt interpretate de Ioana Anastasia Anton (actriță la Teatrul L.S. Bulandra, premiul UNITER pentru debut în 2008) și Voica Oltean (elevă în clasa a XII-a la Liceul Dinu Lipatti și laureată la Festivalul de la Karlovy Vary pentru rolul din filmul Breaking News). Alături de ele, Mihaela Rădescu și Viorel Cojanu (actori la Teatrul Mic București și doi dintre inițiatorii Centrului Replika) interpretează, într-un adevărat tur de forță, multiple roluri în poveștile celor două fete. 

 

Material documentar transformat

 

În perioada mai 2016-- martie 2017 echipa pro-iectului Foreplay a reali-zat o cercetare extinsă a expe-rienței unor mame adolescente din București, Urziceni, Vaslui, Ploiești. Pornind de la statistica conform căreia peste 22.000 de nașteri provin, anual în România, din mame minore, aceasta însemnând 10% din totalul nașterilor dintr-un an și un nedorit prim loc în UE, amplul material de documentare realizat de echipa proiectului a fost distilat și transformat într-o piesă de teatru. Spectacolul este construit ca un colaj de documentar, cu momente de dezbatere și interacțiune cu publicul și episoade ficționalizate, scrise pe baza mărturiilor culese în munca de teren. Piesa dă voce poveștilor de viață ale unor mame adolescente și își propune să aducă în lumină și cauzele mai puțin discutate care conduc la sarcinile minorelor: pe lângă lipsa unor programe susținute de educație sexua-lă, sărăcia extremă, există, de asemenea, problema abuzului, cauze psihologice precum transferul trans-generațional și mode-le culturale care fac din fenomenul nașterilor timpurii un fenomen -extrem de complex. -Spectacolul face parte dintr-un proiect trans-media ce îmbină teatrul cu -documentarul-web, având ca punct de plecare -materialul prezentat și dezvoltat de Ozana Nicolau în cadrul Workshopului “I-doc” din cadrul Festivalului de film documentar „Visions du Reel”, de la Nyon – Elveția. 

 

Astăzi 15 noiembrie, orele 18.00 și 21.00

Citește totul despre:

Comentarii

loading...