De vizitat Arta populară japoneză, din Tohoku la Muzeul Satului

Expoziția cuprinde un număr de 70 de obiecte aparținând unor genuri dintre cele mai diverse – ceramică, obiecte de lac, metal, lemn, împletituri, textile, veșminte etc.

Maria Capelos 0 comentarii

Expoziția cuprinde un număr de 70 de obiecte aparținând unor genuri dintre cele mai diverse – ceramică, obiecte de lac, metal, lemn, împletituri, textile, veșminte etc.

De pe 20 aprilie, la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti“ se deschide expoziția „Artă populară japoneză din regiu-nea Tohoku“, ce va putea fi vizitată până pe 1 iunie.

Vernisajul expoziţiei va avea loc marți, 25 aprilie, de la ora 15.00, în prezenţa Excelenței Sale Kisaburo Ishii, ambasadorul Japoniei în România, și a conf. univ. dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Satului.

Regiunea Tohoku este una dintre cele mai frumoase și bogate zone etnografice ale arhipelagului nipon, alcătuită din prefecturile Aomori, Akita, Yamagata, Iwate, Miyagi și Fukushima. Greu încercată de cutremurul și uriașul val tsunami care au lovit estul Japoniei pe 11 martie 2011, cultura locală și de artizanat din Tohoku au avut mult de suferit. În ciuda acestui fapt, locuitorii din zonele afectate de dezastru au depus mari eforturi pentru a-și salva valoroasa moștenire culturală și a reface regiunea. Expoziția își propune să prezinte o parte reprezentativă a meșteșugurilor tradiționale din Tohoku, nivelul înalt al tehnicilor populare, funcționalitatea și frumusețea obiectelor și ustensilelor gospodărești utilizate din cele mai vechi timpuri și până astăzi în această zonă.

Broderiile tip kogin din Aomori

Expoziția cuprinde un număr de 70 de obiecte aparținând unor genuri dintre cele mai diverse – ceramică, obiecte de lac, metal, lemn, împletituri, textile, veșminte –, într-o încercare de a prezenta o imagine cât mai variată și cuprinzătoare a artei populare din Tohoku. Printre exponate se remarcă broderiile tip kogin din Aomori, obiectele artizanale din lemn magewappa și kabazaiku din Akita, recipientele din lac, țesăturile tip bandori din Yamagata etc.

Pe lângă obiectele de artizanat tradițional realizate de meșteri anonimi, expoziția include și lucrări ale unor artiști care au găsit o bogată sursă de inspirație în arta populară din Tohoku. 

Aceste influențe se regăsesc în lucrările unor artiști japonezi care au activat în prima și a doua jumătate a secolului trecut, precum xilogravurile semnate de Shiko Munakata, ceramica realizată de Shoji Yamada și Kanjiro Kawai sau obiectele textile și paravanele pictate de Keisuke Serizawa, ilustrând astfel climatul cultural și spiritual al locului.  

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...